Joi, saptamana 2

Micul dejun

Ochiuri românești (fierte în apă cu oțet), tartină cu unt şi ceai

Ingrediente: ouă, pâine, oţet, unt, ceai

Ochiurile românești sunt probabil la fel de românești pe cât e baclavaua de grecească (mă refer la originea rețetei aici). Nici măcar n-are importanță lucrul acesta, important e că metoda de preparare e una foarte sigură, cât se poate de sănătoasă. Ouăle-ochi nu sunt prăjite în grăsime, de fapt nu sunt prăjite deloc, sunt fierte.

Pentru o porție aveți nevoie de:

1 ou

10 ml oțet (cu mențiunea că oțetul acesta e suficient pentru alte 30 de porții, se pune în apa care fierbe)

Pentru tartină:

30 g pâine neagră

8 g unt

Ceaiul care însoțește oul poate fi făcut din mentă proaspătă sau uscată și aromat cu o jumătate de păstaie de vanilie sau cu un baton de scorțișoară.

Puneți apa la fiert și turnați oțetul în vasul în care fierbe aceasta. Spargeți oul într-un polonic metalic uns cu puțin ulei. Cufundați polonicul în apa care fierbe, mai întâi doar pe jumătate. După ce se coagulează tot albușul, puteți să introduceți ușor tot polonicul în apă. Într-un minut și jumătate aveți un ou-ochi mai sănătos decât dacă ar fi fost prăjit.

Prânz

Supă de varză acră (+cartof, morcov, ardei gras)

Ingrediente: varză acră, cartofi, morcovi, ardei gras, pătrunjel, ceapă, crutoane

Varza e subestimată deși are multe calități, atât în stare crudă, cât și gătită sau murată. Cel puțin în țara noastră a fost învinsă detașat de cartof în ceea ce privește preferințele de consum, deși suntem o țară iubitoare de sarmale și murături. Varza e minunată în stare crudă, dar prin murare calitățile ei sporesc (cantitatea de vitamina C, de exemplu, crește) iar în urma gătirii, varza murată își păstrează proprietățile. E revitalizantă, e bogată în fibre și, categoric, e bine să fie consumată măcar din când în când. Vă recomand aici o rețetă de supă de varză acră. Pentru 6 porții aveți nevoie de:

300 g varză acră

50 g morcovi

60 g ardei gras

100 g ceapă

15 g pătrunjel proaspăt (frunze)

150 g cartofi

100 g crutoane

Spălați și curățați legumele și puneți-le la fiert în 3 litri de apă. Spălați varza dacă a fost murată întreagă (dacă a fost murată tăiată nu mai e cazul) și tăiați-o fideluță. Puneți-o în apă când ați constatat că legumele sunt fierte. Lăsați să fiarbă pe foc mic un sfert de oră. De obicei varza e deja sărată și e posibil ca supa să nu mai aibă nevoie de sare. Dacă totuși îi lipsește, puneți puțină sare. Serviți cu crutoane și frunze de pătrunjel.

 

Ruladă de pui cu morcov fiert

Ingrediente: piept de pui, morcovi, mazare, rosii, amidon, usturoi, patrunjel

Copiii, la fel ca și adulții, se pot plictisi chiar și de felurile de mâncare pe care le preferă. De aceea e bine să tratăm mâncarea cu puțină fantezie, să nu ne fie frică să facem lucrurile și altfel. O friptură din piept de pui poate fi privită cu interes dacă, din când în când, e oferită sub forma unui rulou (de exemplu).

Pentru 2 porții aveți nevoie de:

200 g piept de pui, fără os, fără piele

50 g morcov fiert

50 g ceapă

10 g usturoi

50 g mazăre (recomand mazărea congelată în locul celei din borcan, care e mult prea fiartă pentru a mai putea fi numită „bună” sau, dacă e sezon, mazărea proaspătă)

300 ml roșii pasate

5 ml ulei de măsline

2 g sare

1 linguriță de amidon dizolvat în apă rece

Subțiați pieptul cu ajutorul unui ciocan pentru șnițele, punând o folie deasupra. Asta e de folos pentru că nu lasă fibra să se rupă și nici nu-ți dă ocazia să stropești toată bucătăria. Rulați carnea cu morcovul în mijloc, presărați peste rulou câteva grăunțe de sare grunjoasă și puțin rozmarin uscat și puneți-l într-o tavă, pe hârtie de copt. Puneți tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. În jumătate de oră e gata.

Între timp faceți garnitura. Puneți mazărea și ceapa mărunțită (mărunțiți usturoiul și puneți-l împreună cu ceapa) într-o cratiță cu doi stropi de ulei și o lingură de apă. Sotați-le împreună 5-6 minute apoi turnați peste ele roșiile pasate. Când începe să fiarbă adăugați amidonul dizolvat în apă rece, o pișcătură de sare și câteva frunze de pătrunjel. Mai lăsați să fiarbă pe foc mic trei-patru minute.

 


Fructe glasate (trase la tigaie cu puțină miere sau zahăr brun)

Ingrediente: mere, pere, prune, zahăr brun

Un desert nu trebuie să fie neapărat o lucrare  de patiserie elaborată, un tort sau o prăjitură sofisticată. Un desert din fructe e chiar mai potrivit pentru copii decât toate cele enumerate mai sus la un loc. Fructele glasate se prepară ușor, pot fi făcute din aproape orice fruct și desertul în sine e cu atât mai aromat și mai gustos cu cât se folosesc mai multe fructe în combinație. Cantitatea de zahăr folosită e mică, ajunge abia la 10% din cantitatea de fructe.

Pentru 6 porții aveți nevoie de:

800 g fructe proaspete (mere, caise, prune, piersici, pere)

80 g zahăr brun

câteva frunze de mentă

Spălați fructele, îndepărtați-le sâmburii și tăiațile-n bucăți nu prea mici. Puneți-le într-o tigaie împreună cu zahărul. Țineți tigaia pe foc iute cinci minute apoi reduceți focul și mai țineți tigaia pe foc alte trei minute. Puneți frunzele de mentă. Păstrați câteva pentru decor.

Gustare

Chec cu stafide făcut în bucătăria proprie (link la chec cu visine)

Ingrediente: făină, ouă, zahăr, ulei, stafide, vanilie

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca