Joi

Mic dejun

Toast cu unt și miere

Toastul e o felie de pâine prăjită ușor, fie într-un prăjitor, fie într-o tigaie ori pe o foaie de copt, în cuptorul încins. Combinația de unt și lapte cu miere nu doar că aduce un bun aport de energie dar aduce și lipide, vitamine și glucide, de care e nevoie în procesul de creștere. Pentru o porție e nevoie de:

40 g pâine

15 g unt

15 g miere

Frunze de mentă pentru decor și prospețime 150 ml lapte.

Prânz

Supă cremă de roșii

Supa de roșii e una dintre cele mai plăcute amintiri din copilărie, pe de o parte mi se părea interesant să mănânc o supă de culoarea asta, pe de altă parte gustul ei acrișor îmi plăcea foarte mult. Nimeni nu se obosea atunci să transforme supa în cremă, dar asta nu era o problemă. Din fericire, tehnologizarea ne permite azi să facem supe-cremă aproape fără efort, lucru care, cel puțin mie, îmi convine de minune, pentru că sunt un mare fan al supelor cremă (pentur că-s ușor de mâncat, pentru că au o textură plăcută și pentru că se digeră ușor).

Pentru 4 porții de supă de roșii aveți nevoie de:

400 g roșii pasate

100 g cartof

20 g usturoi

50 g ceapă

10 ml ulei de măsline

10 g crutoane

Frunze de pătrunjel și, opțional, smântână dulce pentru decor. Legumele spălate și curățate se pun la fiert. Când e fiert cartoful se pun roșiile în oală și se lasă să dea un clocot-două. Se pasează apoi cu un blender și se pune supa în farfurie împreună cu crutoanele (pentru mai multă densitate, puteți să pasați și crutoanele în supă unora dintre copii însă s-ar putea să nu le placă asta). Uleiul de măsline se pune crud în fiecare farfurie. Supa poate fi decorată și cu foarte puțină smântână dulce.

Tocăniță de vițel

Tocănița pe care v-o propun se face la cuptor și e extrem de simplu de obținut. Practic, odată puse ingredientele în tavă, poți să-ți vezi de treburi două ore și jumătate, cuptorul face toată munca pentru tine.

Pentru zece porții e nevoie de:

800 g pulpă de vițel

300 g morcovi

200 g ceapă

300 g roșii

30 g usturoi

2 g sare

1 g piper proaspăt măcinat

Frunze de pătrunjel

Pentru garnitură:

600 g cartofi

20 ml ulei de măsline

3 g rozmarin uscat

Pentru tocăniță spălați carnea și legumele (curățați ce trebuie curățat) și tăiați-le în bucăți măricele. Puneți-le într-o tavă, presărați condimentele, adăugați frunzele de pătrunjel și o cană de apă și dați tava la cuptor pentru două ore și jumătate la 160 de grade Celsius (cuptorul încins înainte de a pune tava). Pentru garnitură, spălați bine cartofii și tăiați-i în rondele groase de jumătate de centimetru. Așezați-i pe o foaie de copt în tavă, stropiți-i cu ulei de măsline și presărați peste ei rozmarinul uscat. Puneți cartofii în cuptorul încins și lăsați-i până se rumenesc (lucrul acesta se întâmplă în 12-15 minute, asta ca să știți cu cât timp înainte de a scoate tocănița să puneți cartofii, dar, pe de altă parte, puteți să-i puneți la copt și după ce ați scos tocănița, care are nevoie de puțin timp pentru a se răci înainte de servire).

Piure de mere cu biscuiți

Desert sau gustare? Poate fi și una și alta. Până la o anumită vârstă, amestecul de mere cu biscuiți e chiar un prânz întreg. E simplu de făcut și ușor de mâncat cu lingurița.

Pentru o porție aveți nevoie de:

60 g măr

30 g biscuiți zdrobiți

Mentă pentru decor.

Tăiați mărul în bucăți mici, puneți-l în același vas cu biscuiții zdrobiți și pasați cu un blender.

Gustare

Mandarină

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca