Mic Dejun
Clătite americane
Clătitele americane se fac de obicei în tigaie. Cu o tigaie antiaderentă poți face economie destul de mare la ulei. Dacă alegi însă tava, cuptorul și foaia de copt, faci o economie de 100% la uleiul folosit pentru coacere. E adevărat, clătita nu va mai avea același aspect pe ambele părți dar va fi cel puțin la fel de bună și ceva mai sănătoasă. În imagini vedeți clătite coapte în ambele moduri. Pentru 8 clătite aveți nevoie de:
200 g făină
1 plic de praf de copt
1 ou
80 g zahăr
200 ml lapte
30 g unt
¼ baton de vanilie
15 g gem subțiat pentru fiecare clătită
Amestecați oul, untul, zahărul, praful de copt și semințele din păstaia de vanilie. Adăugați făina și laptele și amestecați în continuare până la omogenizare. Luați compoziția cu un polonic și turnați-o în tigaia stropită cu ulei sau așezați compoziția pe foaia de copt lăsând spațiu suficient pentru fiecare clătită. Coaceți clătitele câte un minut și jumătate pe fiecare parte sau, dacă le faceți la cuptor, puneți tava în cuptorul încins la 200 de grade Celsius și țineți-o acolo 5-6 minute.
Prânz
Supă de roșii cu orezSupa de roșii e una dintre cele mai simple supe din lume, e pe gustul multor copii pentru că e acrișoară și pentru că e colorată, poate fi o sursă bună de povești la masă. Poate fi făcută în foarte multe versiuni. Iată una dintre ele:
Pentru 6 porții
250 g roșii (sau 400 ml bulion)
250 g morcovi
100 g orez
2g sare
10 ml ulei de măsline
Frunze de pătrunjel
Roșiile tăiate-n cubulețe (sau bulionul), morcovul tăiat în rondele și orezul se pun la fiert împreună într-o oală cu 3 litri de apă cu puțină sare. După ce au fiert morcovii și orezul, luați supa de pe foc, adăugați pătrunjelul tocat și uleiul de măsline.
Pui fiert cu legume la cuptor
Puiul le place copiilor iar pulpa de pui poate să-i ajute să-și dezvolte capacitatea de a mânca cu mâna (sigur, mâncatul cu tacâmuri e important dar la fel de important e să știi și cum să mănânci cu mâinile), în primul rând datorită osului. Trecând peste partea educativă, pulpele de pui sunt ușor de pregătit în cantitate mare. Pe de o parte trebuie să fierbi pulpele cu morcovii, pe de altă parte să te asiguri că ai destule tăvi pentru cuptor, în care să coci legumele.
Pentru o porție ai nevoie de:
125 g pulpă de pui (inferioară)
40 g dovlecel
20 g țelină
40 g morcov
Sare, ulei de măsline, pătrunjel verde
Țelina și morcovul, tăiate-n bucăți potrivit de mari se pun la fiert împreună cu pulpele, în apă cu puțină sare. După ce a fiert carnea, legumele fierte se pun pe hârtie de copt, în tavă, alături de dovleceii tăiați în bucăți de 3-4 cm lungime și despicați în 4 sau în jumătate, în funcție de grosimea lor. Tava cu legumele stropite cu puțin ulei de măsline și presărate cu pătrunjel/cimbru uscat se dă la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius (cuptorul încins înainte).
Carnea și legumele se servesc împreună.
Tartă cu dovleac
Vezi rețeta de tartă cu măr. Înlocuiește mărul cu dovleac plăcintar curățat, tăiat cubulețe, călit în tigaie cu 100 g zahăr, 1 baton de scorțișoară , apoi amestecat cu 100 ml de smântână dulce amestecată cu două ouă.
Gustare
Măr