Micul dejun
Tartină cu brânză topită şi compot de mere proaspăt
Ingrediente: pâine, cașcaval, mere, zahăr, scortişoară
Pentru o porție aveți nevoie de:
30 g pâine
20 g cașcaval sau altă brânză care se topește repede
Brânza topită din comerț nu-i mereu cel mai bun prieten al omului și vă puteți da seama de asta citind eticheta produsului(sigur, prin asta nu vreau să spun că toată brânza topită e marfă proastă, vreau doar să vă îndemn să fiți puțin atenți la cumpărături). Partea bună e că putem topi singuri brânza, multe tipuri pretndu-se la asta. Nu o să vă dau acum o rețetă de brânză topită tartinabilă ci una de tartină cu brânza topită direct pe ea.
Feliile de pâine așezate într-o tavă, pe foaie de copt, sunt gata de dat la cuptor după ce ați pus peste ele feliile de brânză. Peste brânză puteți pune frunze de pătrunjel, busuioc sau cimbru, pentru culoare dar și pentru aromă. Încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius și țineți tava cu feliile de pâine în cuptor 5-6 minute. Oferiți-le copiilor tartine cu compot proaspăt de mere dar așteptați câteva minute, să se răcească atât compotul cât și tartinele.
Pentru compotul de mere vedeți rețeta „compot de fructe”
Pranz
Supă cremă de cartofi cu pătrunjel verde,
Ingrediente: cartofi, telină, smântână dulce, pătrunjel verde, piper, sare, ceapă
Despre supele cremă aș putea să scriu o carte (poate o să o fac într-o bună zi). Consistența lor fluidă și cremoasă și faptul că poți să le faci din aproape orice, deci reprezintă un univers vast, m-au împrietenit cu ele definitiv. Calde sau reci, servite în cantități potrivit de mari, deschid plăcut orice masă și te pregătesc pentru felul doi. Uneori sunt servite chiar ca antreu, asta și pentru că pot fi aromate mai intens decât o supă obișnuită.
Pentru supa cremă de cartofi (6 porții) aveți nevoie de:
400 g cartofi
100 g ceapă
20 g usturoi
100 ml smântână dulce slabă
3 g sare
2 l apă
5 g frunze pătrunjel
Toate legumele se spală, se curăță și se taie în bucăți mici. Se pun la fiert în apă cu puțină sare. După ce sunt fierte legumele se pasează cu un blender apoi se încorporează smântâna în supa care s-a răcit puțin. La final puneți frunzele de pătrunjel proaspete.
File de cod cu spanac sotat și roșii
file cod, spanac, usturoi, rosii, sare
E greu să găsești cod proaspăt în comerț, cel puțin la noi. E aproape imposibil. Totuși, codul congelat se găsește din belșug și e relativ ieftin. Dacă îl decongelezi în frigider, peste noapte, poți să-l gătești liniștit și să obții din el o mâncare gustoasă, pe placul copiilor. Fileul de cod nu are oase și nici un gust puternic de pește, lucru care-l face ușor de mâncat. Pentru o porție de cod cu spanac și roșii ai nevoie de:
100 g file de cod
50 g roșii (roșiile cherry sunt foarte potrivite pentru că sunt mai dulci dar sunt bune și roșiile obișnuite)
100 g spanac
10 g usturoi
1 g sare
5 ml ulei de măsline
Peștele și roșiile tăiate în bucăți nu foarte mici se pun într-o tavă, pe foaie de copt. Se stropesc cu ulei de măsline extravirgin și se presară cu sare (câteva grăunțe de sare grunjoasă ajung). Tava se pune în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și se lasă acolo 12 minute, timp suficient pentru ca peștele să se pătrundă.
Spanacul spălat bine se pune într-o tigaie antiaderentă împreună cu un cățel de usturoi zdrobit. Se sotează un minut și jumătate (o linguriță de apă ajută dacă tigaia nu e antiaderentă), să se înmoaie spanacul. Peștele, spanacul și roșiile se regăsesc apoi pe aceeași farfurie oferind un fel principal sănătos, gustos și foarte colorat.
Iaurt cu fulgi de migdale și sos caramel
iaurt, fulgi de migdale, smantana dulce, zahar
Sosul caramel e ușor de făcut și poate îndepărta plictiseala întâlnirilor dese cu un anume fel de mâncare. Copiilor le plac iaurturile, dar mulți dintre ei au învăţat că iaurt e doar cel cu fructe, cumpărat din supermarket. Iaurtul clasic le e aproape necunoscut și câțiva stropi de sos de caramel pot să ușureze adaptarea la consumul acestuia din urmă. Pentru o porție aveți nevoie de:
100 g iaurt strecurat
5 g migdale zdrobite
Pentru 5 porții de sos:
150 ml smântână dulce
30 g zahăr brun
Zahărul se pune la topit cu o lingură de apă. După ce s-a topit și începe să se avapore apa, turnați peste el smântâna dulce. Lăsați pe foc mic patru-cinci minute, până se reduce la o treime. Sosul e gata, rămâne doar să puneți iaurtul într-un bol, să presărați peste el migdalele și să-l stropiți cu puțin sos caramel.
Gustare
Jumătăți de pară coapte cu zeamă de portocală și scorțișoară
Pere, scortişoară, portocale (sau suc)
Perele coapte sunt un desert delicios dar pot fi și o gustare între mese. E clar că-s mai sănătoase decât un produs de patiserie făcut cu margarină și creme cu origine greu de depistat. Pentru desertul acesta aveți nevoie de pere, cuptor, puțină scorțișoară și zeamă de portocală sau de lămâie.
Pentru 2 porții:
1 pară
0,5 g scorțișoară măcinată
20 ml suc de portocale sau de lămâie
Para se spală, se taie în două și se curăță de sâmburi. Se presară puțină scorțișoară peste jumătățile de pară care au fost stropite în prealabil cu sucul de portocale/lămie proaspăt stors. Puneți jumătățile de pară pe foaie de copt, într-o tavă apoi dați tava la cuptor pentru un sfert de oră-18 minute. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade Celsius.