Mic Dejun
Cereale cu iaurt și miere
Pentru o porție aveți nevoie de:
80 g iaurt strecurat (3,5%grăsime)
15 g cereale integrale
15 g miere
1-2 frunze de mentă pentru decor
Amestecați cerealele cu iaurtul și adăugați mierea. Decorați cu mentă.
Prânz
Supă gulaș
Gulașul e o mâncare tradițională în Ardeal și e în general o mâncare grea cu consitență de tocană. Supa gulaș însă e altă poveste. Poate fi și aceasta o mâncare foarte consistentă însă cu puțină grijă poate fi transformată într-o supă mai ușoară, potrivită pentru copii sau pentru anumite diete însă deosebit de gustoasă și de hrănitoare.
Pentru zece porții aveți nevoie de:
800 g carne de vițel (pulpă sau spată)
200g ceapă
250 g morcovi
100 g țelină
20 g usturoi
200 g ardei gras
300 g cartofi
1 linguriță chimen boabe
1 linguriță cimbru uscat
20 ml ulei de floarea soarelui
Tăiați carnea (spălată) în cuburi cu latura de 2 centimetri (desigur, aproximativ, nu stați cu liniarul lângă cuțit), spălați și curățați legumele și tăiați-la în cuburi și pe acestea (lăsați cartofii să stea în apă până le vine rândul). Puneți carnea și legumele (cu excepția cartofilor) într-o oală și sotați-le cu o lingură de ulei și trei linguri de apă (nu puneți înainte uleiul la încins, nu este cazul și în plus riscați să ardeți ceapa și usturoiul). După ce se colorează carnea și încep să se înmoaie legumele (aproximativ un sfert de oră sub capac) puneți peste ele 4-5 litri de apă și lăsați să fiarbă până e fiartă bine carnea. Adăugați cartofii și lăsați să fiarbă pe foc mic încă 12-15 minute. Puneți în oală chimenul și cimbrul și, dacă doriți să oferiți supei un adaos de aromă și de vitamina C, puneți o mână de frunze proaspete de pătrunjel.
Friptură de porc cu ardei copți
Salata de ardei copți e delicioasă, are și multă vitamina C (mai ales dacă-i adaugi pătrunjel și nu coci ardeii prea mult) și se potrivește de minune cu fripturile de orice fel. O asociere bună e cea cu friptura slabă din cotlet de porc.
Pentru zece porții aveți nevoie de:
1,5 kg cotlet fără os, curățat de pielițe
10 ardei grași
5 căței de usturoi
50 ml ulei de măsline extravirgin
2 linguri zeamă de lămâie
1 lingură frunze de pătriunjel tocate
10 g amestec de condimente (câteva boabe de piper proaspăt zdrobite, o pișcătură de sare grunjoasă, o jumătate de linguriță de coriandru boabe, chimen boabe, cimbru uscat- toate zdrobite într-un mojar)
500 g mămăligă rece.
Presărați amestecul de condimente peste carne, puneți carnea pe o foaie de copt într-o tavă și puneți-o în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Reduceți temperatura la 180 de grade după ce ații pusa tava în cuptor. Lăsați să se coacă o oră. Între timp coaceți ardeii într-o tigaie antiaderentă, ușor pe toate părțile, cât să ardă coaja subțire. Curățați-i cât sunt calzi, stropiți-i cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și amestecați-i cu pătrunjel proaspăt și usturoi tocat. Lăsați-i să se odihnească până e gata friptura. Serviți feliile de friptură cu fripturi de mămăligă încălzită cinci minute în cuptur și cu ardei copți.
Salată de fructe
Știm cu toții că fructele și legumele proaspete sunt sănătoase, și-s cu atât mai bune cu cât le mâncăm în sezonul în care apar. Desigur, globalizarea a cam stricat socoteala asta pentru că mrăfurile circulă relativ repede dintr-o parte în alta a lumii și în felul acesta avem fructe și legume proaspete și în extra sezon. Totuși, pentru că nu avem de unde să știm cu exactitate ce înseamnă „proaspăt” în contextul actual, se recomandă consumarea fructelor și legumelor în sezonul în care apar la noi, pe cât este posibil.
Rețeta de salată de fructe propusă aici cuprinde pentru 1 porție:
100 g fructe de sezon (mere, pere, prune – evitați fructele foarte tari, cum sunt gutuile ori anumite soiuri de mere și pere)
5 g zahăr brun
1 frunză de mentă pentru decor
1 linguriță zeamă de lămâie sau lime
La 10 porții folosiți semințele dintr-o jumătate de păstaie de vanilie Tăiați fructele (e cazul să mai spun că trebuie spălate bine înainte?) în bucăți mici și amestecați-le cu zahărul, zeama de lămâie sau lime (lime-ul aduce mai multă prospețime și are o aromă mai fină) și semințele de vanilie. Lăsați-le să stea la rece 25-30 de minute. Decorați cu mentă și serviți.
Gustare
Cornulețe fragede cu gem
Am această rețetă de la mama însă accidental i-am adus o modificare ce s-a dovedit a fi benefică (am uitat să trec în rețetă o cantitate de smântână, lucru care nu m-a împiedicat să fac rețeta până la capăt cu rezultate excelente, reducând totodată cantitatea de grăsime). Pentru 16 porții (2 cornulețe/porție) aveți nevoie de:
500 g făină
5 g drojdie proaspătă
1 plic praf de copt
60 g zahăr
250 g unt
150 g gem
5 g zahăr pentru decor (măcinat mare)
Frământați făina cu untul, praful de copt, zahărul și drojdia desfăcută într-o ceașcă de apă călduță. Lăsați aluatul să dospească la loc cald 30 de minute, împărțiți-l în patru sfere egale ca dimensiuni, întindeți sferele cu sucitorul până obțineți foi groase de o jumătate de centimetru. Tăiați foile cu un pinten, puneți gem pe fiecare triunghi obținut și rulați de la baza triunghiurilor spre vârf. Puneți cornulețele pe foaie de copt într-o tavă. Coaceți-le 20 de minute (sau până se rumenesc) la 180 de grade Celsius. Pudrați-le cu puțin zahăr măcinat mare după ce s-au răcit puțin.