Mic Dejun
Cornulețe franțuzești
Pentru 50 de cornulețe (1 cornuleț/porție)
1 kg făină albă
500 ml lapte
250 g unt topit
10 g drojdie
1plic praf de copt
3 g sare
2 ouă în aluat
1 ou pentru uns
500 g gem
Mama mea face cornulețele acestea de câteva ori pe an (mie mi-ar plăcea să le facă măcar o dată pe săptămână și eu să fiu prezent de fiecare dată) cu real succes. Fiecare cornuleț pufos e destul de mare ca să-i ajungă unui copil de trei ani alături de un pahar de lapte așa veți înțelege că-i mult mai economic să faci 50 de cornulețe cu un kilogram de făină decât să cumperi 50 de cornulețe. În plus, pentru că folosim un și nu margarină, pentru că folosim zahăr doar cât trebuie și pentru că nu exagerăm nici cu ouăle, cornulețele noastre sunt mai sănătoase decât multe dintre cele care se găsesc în comerț.
Pranz
Supă cremă de țelină și gulieAți întâlnit deja mai multe supe cremă în acest meniu. Asta pentur că-s ușor de făcut, sunt ieftine, hrănitoare și ușor de mâncat și digerat. În plus, pot fi ușor decorate în așa fel încât să fie plăcute ochiului. Supa cremă de gulie și țelină e una dintre preferatele nepoților mei și am curaj să o recomand tuturor.
Pentru 4 porții:
100 g gulie
100 g țelină
50 g ceapă
10 g usturoi
5 g semințe de dovleac
50 ml smântână dulce
10 ml ulei de măsline extravirgin
Legumele tăiate-n bucăți medii se fierb împreună, în tr-un litru și jumătate de apă. După ce au fiert se mixează cu un blender. Se adaugă smântâna dulce după ce a fost luată oala de pe foc. Supa se decorează cu câțiva stropi de ulei de măsline și cu semințe de dovleac, crude, decojite.
Cartofi gratinați
Pentru 5 porții:
600 g cartofi fierți
100 g șuncă slabă
100 g cașcaval
2 ouă
50 ml lapte
1 linguriță frunze de pătrunjel
Mâncărurile gratinate sunt spectaculoase pentru că arată pur și simplu bine iar aspectul lor e atât de ușor de obținut încât aproape că nu trebuie să depui efort. Practic, pui ingredientele într-o tavă sau un vas termorezistent, torni peste ele un amestec de ou, cașcaval (sau o brânză care se topește frumos) și lapte sau smântână. Dai vasul la cuptor, la 180-200 de grade Ceslius și aștepți până se rumenește conținutul. E valabil și în cazul acestui fel. Tăiați cartofii fierți în rondele, amestecați oul bătut cu laptele și șunca slabă tăiată-n cubulețe, radeți cașcaval pe deasupra, presărați frunzele de pătrunjel și dați tava la cuptor pentru un sfert de oră. Cuptorul trebuie să fie încins înainte.
Măr copt cu sos de smântână acră
Pentru 1 porție:
1 măr
10 g miere
0,5 g scorțișoară
30 ml smântână
5 g zahăr
Decupați merele la codiță, scoateți-le sâmburii și alveolele în care se află aceștia, puneți în loc miere și presărați puțină scorțișoară. Așezați capacele cu codița peste mere și coaceți merele la 180 de grade Celsius până se înmoaie (35-40 de minute, poate mai puțin, în funcție de soiul de măr).
Bateți smântâna cu zahărul până la dizolvarea totală a acestuia. Lăsați merele să se răcească înainte de a le servi. La fiecare măr puneți o lingură de smântână bătută cu zahăr. Sosul dulce-acrișor completează gustul mărului copt.
Gustare
Chec cu vișine
Checul cu vișine – amintiri de iarnă, când mama făcea prăjitura asta cu vișine puse la păstrare încă de vara. Vara nu mâncam atât de multe deserturi, mâncam în schimb multe fructe (merele de vară erau preferatele noastre), ceea ce vă dorim și vouă. Am făcut acest chec reducând cantitățile de ulei și de zahâr până la cea mai de jos limită de jos și am constatat că e bun, de aceea pot să-l recoamand călduros. Pentru 12 porții aveți nevoie de:300g făină
5 ouă mici sau 3 ouă mari
100 g zahăr
100 ml ulei
1 linguriță bicarbonat de sodiu stinsă cu zeamă de lămâie
½ baton de vanilie
Coaja unei lămâi, dată prin răzătoare
100 gr vișine proaspete sau 60 gr vișine din compot
Beteți gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr și cu uleiul și albușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr. Cerneți făina peste spuma din gălbenușuri , adăugați spuma din albușuri, coaja de lămâie, semințele din păstaia de vanilie, bicarbonatul stins. Turnați compoziția într-o tavă pentru chec, tăvăliți vișinele prin făină(lucrul acesta le va împiedica să-și facă drum spre fundul tăvii) și presărați-le în tavă, peste compoziție. Coaceți checul 40 de minute în cuptorul încins la 200 de grade Celsius înainte dar în care reduceți temperatura la 180 de grade după ce ați pus checul în el. Checul e gata după ce trece testul scobitorii (adică înfigeți o scobitoare în el și dacă o scoateți curată, checul e copt).
Vezi rețeta Chec cu vișine. Înlocuiește vișinele cu 50 g stafide rehidratate în apă călduță și 50 g miez de nucă zdrobit ori măcinat mare.