Mic dejun
Tartină cu pui fript și pâine cu chimenPentru o porție e nevoie de
40 g pâine cu chimen (se găsește în comerț)
8 g unt
30 g pui fript(copt)
100 ml ceai
Puiul copt poate fi pregătit în ziua anterioară. Puiul (piept) se presară cu un amestec de ierburi aromatice uscate, se stropește cu ulei (2 ml/100 de grame) și se dă la cuptor pe foaie de copt pentru 40 de minute.
Prânz
Ciorbă de porc cu orezTrebuie să recunoaștem, porcul ocupă un loc important în alimentația românilor. Dacă reușim să înlocuim porcul cu alte surse de proteină, cu atât mai bine. Nu reușim întotdeauna dar există mereu posibilitatea de a alege între cotlet și ceafă de exemplu sau între fleică și pulpă. O ciorbă slabă, făcută pe cotlet, poate fi o opțiune destul de bună în anumite momente.
Pentru 10 porții aveți nevoie de:
800 g cotlet de porc cu os
300 g morcov
100 g țelină
100 g pătrunjel rădăcină
100 g păstârnac
10 g frunze de pătrunjel
100 g ceapă
100 g orez
Zeama de la ½ lămâie
Pentru că ne interesează să avem o ciorbă hrănitoare, plină de nutrienți, vom alege să punem legumele și carnea (spălate, curățate, făcute cubulețe) în apa rece. Le aducem la fierbere încet, le lăsăm să dea câteva clocote apoi reducem focul și adăugăm orezul (când constatăm că a fiert carnea). Lăsăm să fiarbă încet până înflorește orezul. Stoarcem zeama de lămâie în oală pentru a acri ciorba, adăugăm pătrunjelul tocat și stingem focul. Putem adăuga puțină sare dar de obicei, dacă-i destulă țelină, sarea nu mai e necesară.
Friptură de curcan cu legume sotate
Curcanul e destul de jos în topul preferințelor românilor. Ar trebui să se schimbe asta cumva, în primul rând pentru că oferă o carne de calitate mai bună decât cea de pui și incontestabil mai sănătoasă decât cea de porc. Friptura pe care v-o propun se face extrem de simplu, din piept de curcan. Pentru o porție e nevoie de:
120 g piept de curcan
3 ml ulei de măsline
Rozmarin, sare
Pentru garnitură:
20 g ceapă
30 g morcov
30 g ardei gras
30 g sfeclă fiartă
Pieptul de curcan se pune pe foaie de copt, se stropește cu ulei de măsline și se presară cu foarte puțină sare și cu rozmarin. Tava se pune-n cuptorul încins la 200 de grade Celsius, temperatura trebuie redusă apoi la 180 de grade. Friptura e gata în 45 de minute, poate mai puțin, în funcție de grosimea bucăților de carne.
Legumele pentru garnitură se taie în fășii/baghete subțiri, se pun într-o tigaie cu câteva linguri de apă, foarte puțină sare și cîțiva stropi de ulei de măsline. Se sotează pe foc mic, 12-15 minute.
Compot de pere
Pentru zece porții:
800 g pere dulci
1 baton de scorțișoară
80 g zahăr brut
2-3 rămurele de mentă proaspătă
Perele, spălate și tăiate-n sferturi (fără sâmburi și alveolele acestora) se pun în apa care clocotește (4 litri) și se lasă pe foc 20 de minute. Zahărul se pune odată cu perele, la fel scorțișoara. Menta se pune în oală abia la final, înainte de a fi stins focul.
Gustare
Fursecuri (biscuiți de casă, variantă)Biscuiții de casă sunt altfel decât cei din comerț. În primul rând, poți să controlezi ce și cât pui în ei. Apoi, toată casa miroase frumos atunci când îi coci. În al treilea rând, poți să-i faci cât de mari, fragezi, aromați, pufoși, denși, umpluți sau goi vrei tu. O să vă dau acum o rețetă simplă care poate fi modificată din mers și făcută să arate ca nouă de la o tavă la alta.
Pentru 18 porții aveți nevoie de:
4 ouă
100 g zahăr
100 ml ulei
400 g făină
1 linguriță de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie
Bateți gălbenușurile cu zahărul și albușurile cu o pișcătură de sare până devin spumă. Amestecați spuma de gălbenuș cu făina și uleiul, adăugați bicarbonatul stins și spuma de albuș. Omogenizați apoi luați cu lingurița din pasta obținută și așezați compoziție în tavă, pe o foaie de copt. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade Celsius. Biscuiții se coc în cel mult un sfert de oră.
Pentru varianta de biscuiți cu stafide puneți stafide înmuiate (3-4 stafide) pe fiecare biscuite, în tavă.
Pentru varianta de biscuiți cu piure de măr, curățați o jumătate de kilogram de mere (îndepărtați sâmburii), fierbeți-le 10 minute și pasați-le apoi cu un blender împreună cu 60 de grame de zahăr brun. Alăturați fiecărui biscuit câte o lingură de piure de mere.
Pentru varianta „fursecuri cu fructe confiate”, adăugați 50 de grame de fructe confiate, tocate mărunt și presărate peste biscuiți.