Marti, saptamana 2

Micul Dejun

Toast cu șuncă slabă, salată verde și roșii şi lapte

Ingrediente: paine, sunca slaba, salata verde, rosii, lapte

Mezelurile, așa cum le știam în copilărie, nu se mai prea produc. Cele mai multe dintre ele sunt slabe din punct de vedere nutrițional, unele chiar nocive și de obicei cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai proaste. Din fericire există și mezeluri făcute cu responsabilitate (nu se cade să le recomand eu aici dar puteți să le găsiți ușor după o minimă cercetare). O felie de șuncă slabă mâncată o dată, de două ori într-o lună nu poate să facă rău, în schimb poate să îndepărteze din mintea copilului ideea de „fruct oprit” care face mult mai atractiv orice lucru de care adulții ar vrea să-l ferească.

Pentru un toast cu șuncă slabă și salată aveți nevoie de:

40 g pâine prăjită

20 g salată verde sau roșie ori chiar amestecată

15 g unt

20 g șuncă slabă

30 g roșii

150 ml lapte

5 ml ulei de măsline

Stropiți salata cu ulei și amestecați-o puțin. Puneți șunca și salata între feliile de pâine unse cu unt și două felii de roșie alături. Laptele poate să rămână rece și nu are nevoie de îndulcire.

 

Prânz

Ciorbă de legume

Ingrediente: mazare, fasole, ceapa, cartofi, morcovi, telina, usturoi, sare, piper, praz,

Cât de greu poate fi să faci o ciorbă de legume sănătoasă? Vă spun, e mai ușor decât să faci o ciorbă de legume nesănătoasă, pe care o începi călind legumele în ulei sau alte grăsimi, așa cum se întâmplă în multe situații, lucru care poate aduce unele avantaje la capitolul gust, dar care pe de altă parte sporește inutil aportul caloric al mâncării și, pentru că de multe ori ceapa nu scapă nearsă, poate duce la tulburări gastrice. De aceea e mai bine să alegem calea sigură. Pentru 6 porții de ciorbă de legume ușoară aveți nevoie de:

300 g morcovi

100 g cartofi

100 g ceapă

20 g usturoi

100 g mazăre

200 g fasole fiartă

100 g telină

2 linguri suc de lămâie pentru acrit

Sare

Câteva boabe de piper

Spălați și curățați legumele, tăieți-le în bucăți mici (mai puțin mazărea) și puneți-le la fiert în 3 litri de apă împreună cu boabele de piper. După ce au fiert toate legumele puneți fasolea fiartă, zeama de lămîie și sarea. Mai lăsați să fiarbă două minute, puneți o mână de frunze de pătrunjel în oală și stingeți focul. Vă asigur că obțineți o ciorbă de legume aromată, proaspătă și foarte ușoară.

    

Pulpă de pui la cuptor cu dovlecel

Ingrediente: pulpa pui, dovlecel, ulei, sare, paătrunjel, rozmarin tartă cu mere (aluat sfărâmicios, mere rase, ou, smântână dulce, slabă) faina, ou, unt, mere, smantana dulce, zahar

Copiii adoră pulpele de pui. Sigur, nu toți, dar cei mai mulți dintre ei. O fi influența desenelor animate sau forma pulpelor li se pare atrăgătoare, nu se știe, dar e bine că vor să le mănânce și că, în general, nu există probleme la masă atunci când sunt pulpe de pui în meniu. Dacă îi obșnuim pe copii să combine de mici carnea și cu alte legume decât cartofii, dacă-i vom învăța și cu alte gusturi, atunci când vor crește vor ști singuri să facă alegeri corecte, pentru că vor avea deja informația întipărită în minte, nu vor refuza lucrurile noi, doar pentru că nu le cunosc, așa cum se întâmplă de multe ori acum în cazul adulților (am multe cunoștințe care descoperă abia acum, după 30 de ani, faptul că dovleacul, dovlecelul, vinetele ori ceapa pot fi gătite și altfel decât știau de la părinți).

Cum combinați pulpele cu dovlecelul? Simplu. Pentru  2 porții aveți nevoie de:

2 pulpe cu os (aprox 120-130 g fiecare)

300 g dovlecel

0,5 g rozmarin uscat

10 ml ulei de măsline

1 g sare grunjoasă

Puneți pulpele și dovlecelul tăiat în două pe lungime în aceeași tavă, pe o foaie de copt. Stropiți-le cu uleiul, presărați peste ele sarea și rozmarinul și câteva frunze de pătrunjel. Dați tava la cuptor pentru o jumătate de 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

  

Tartă cu mere

„Tartă” e un cuvânt înspăimântător pentru multă lume. Asta pentru că nu avem o tradiție a tartelor. Dacă am avea, am ști că tarta e atât de simplu de făcut, încât chiar și un copil de 12 ani poate să facă una cel puțin decentă. Iată ce vă trebuie pentru o tartă cu mere (12 porții):

Pentru aluat:

300 g făină

160 g unt

4 gălbenușuri

120 g zahăr

Pentru umplutură

1 kg mere

200 ml smântână dulce

1 baton scorțișoară

30 g zahăr

Pentru a obține aluatul amestecați făina, untul, trei gălbenușuri și zahărul. Frământați-le cinci minute, întindeți aluatul în tavă ridicându-l ușor pe pereții tăvii (puteți face asta cu mâna fără probleme), înțepați-l cu o furculiță și puneți tava în frigider pentru un sfert de oră, să se lege puțin aluatul. Puneți-o apoi în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Un sfert de oră de coacere ar trebui să-i ajungă, dacă aveți un cuptor mai leneș poate să dureze 20 de minute. Dacă vreți să fiți siguri că aluatul e protejat, acoperiți-l cu o foaie de copt pe care o fixați cu boabe de fasole sau cu două linguri puse deasupra ei.

Pentru umplutură, spălați merele, curățați-le de sâmburi și tăiațile în cubulețe. Puneți-le într-o tigaie cu o lingură de zahăr și un baton de scorțișoară. Țineți-le pe foc mic un sfert de oră, să se înmoaie și să se formeze în jurul lor un sos subțire. Luați-le de pe foc și turnați peste ele smântâna dulce în care ați amestecat un gălbenuș. Înainte de asta asigurați-vă că merele s-au răcit puțin, altfel obțineți un fel de omletă subțire și dulce.

Turnați amestecul acesta în tavă, peste aluatul copt. Dați tava la cuptor pentru alte 15-18 minute, la 160-170 de grade Celsius. Tăiați tarta după ce se răcește. Puteți să o decorați cu frunze de mentă și să presărați peste ea puțină scorțișoară măcinată după ce ați scos-o din cuptor.

         

Gustare

Fursecuri cu stafide făcute în bucătăria proprie

• 4 oua • o cana cu zahar • o cana cu ulei • 2 cani cu faina • un varf de cutit amoniu stins intr-o lingura cu zeama de lamaie • 200 g stafide

Vezi rețeta „biscuiți” - link

        

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca