Marti

Mic Dejun

Tartine cu unt și mușchi file

Cu puțină imaginație, mezelurile procesate pot fi eliminate aproape în totalitate din alimentația copilului (apare mereu, din păcate, problema bugetului, dar există și soluții). Spre exemplu, cotletul copt ori pieptul de pui sau de curcan, tratate asemănător, pot constitui materia primă pentru tartinele de la micul dejun. Cotletul, de exemplu, tăvălit printr-un amestec de piper roșu (piperul roșu nu e chiar piper, doar seamănă și I se spune așa), chimen, enibahar și coriandru, zdrobite bine, apoi pus pe o foaie de copt și ținut o oră și zece minute la cuptor, la 170-180 de grade Celsius, poate fi feliat subțire după ce se răcește.

Pentru o tartină aveți nevoie de:

30 g pâine neagră

8 g unt

30 g cotlet copt

În completare, 150 ml lapte călduț.

Pentru amestecul de condimente (care merge bine și la pui sau curcan) aveți nevoie de 2 linguri piper roșu 2 linguri coriandru boabe 1 linguriță chimen 1 lingură enibahar boabe Opțional, ½ linguriță sare de mare, grunjoasă. Amestecul, bine zdrobit și omogenizat, e suficient pentru a acoperi 10 kg de carne.

Pranz

Supă de găină

Pentru supa de găină se folosește în mod normal o găină. Pentru că-i mai dificil să porționezi găina din supă atunci când gătești pentru mulți copii, poți să trișezi puțin folosind tacâmuri de găină pentru a obține supa și pulpe de pui pentru a avea ce să le pui copiilor în farfurie împreună cu supa.

Pentru 10 porții de supă e nevoie de:

300 g tacâmuri de găină

10 pulpe inferioare,

cu os 400 g morcovi

150 g țelină

100 g pătrunjel rădăcină

100 g geapă

30 g usturoi

5 g sare ½ linguriță piper boabe

1 lingură frunze de pătrunjel tocate

Pentru gălușcuțe:

100 g făină

1 ou

0,5 g sare,

1 lingură frunze de pătrunjel, tocate

Spălați carnea și puneți-o la fiert în apă rece cu puțină sare, împreună cu legumele, spălate și curățate. Spumați periodic. Strecurați supa după ce au fiert și legumele și carnea. Separat faceți gălușcuțele, care sunt practic paste făinoase de casă. Pentru a nu se întări, evitați să le amestecați/frământați prea mult, întărirea se produce din cauza glutenului care se activează în urma frământării îndelungate. Sunt simplu de făcut: amestecați făina cu oul, cu o pișcătură de sare și 10 mililitri de ulei de măsline. Adăugați frunzele de pătrunjel, care pe de o parte colorează gălușcuțele, pe de altă parte aduc un aport de aromă mâncării. Rupeți gălușcuțele cu o lingură, în oala în care fierbe apa. Strecurați-le și puneți-la în farfuriile cu supă în care ați pus legume fierte. Carnea rămâne pentru felul doi.

Carne de pui fiartă, cu sos roșu

Una dintre părțile bune ale supelor de carne e că-ți oferă posibilitatea de a folosi carnea pentru felul doi, lucru care-ți permite să faci economie de timp și de materie primă.

Pentru o porție de carne de pui fiartă cu sos roșu e nevoie de:

1 pulpă de pui (vezi supa – link)

100 ml roșii pasate

5 g usturoi

0,5 g amidon dizolvat în apă rece

Roșiile pasate se pun într-o cratiță, împreună cu usturoiul zdrobit, pulpa de pui și câteva frunze de pătrunjel. Se lasă să dea în clocot apoi se adaugă apa în care a fost dizolvat amidonul (o ceașcă de apă). Se mai lasă pe foc 3-4 minute apoi se adaugă frunze de pătrunjel. Pulpa se servește împreună cu sosul, cu 60 de grame de piure de cartofi.

Iaurt strecurat cu miere și mentă

Iaurtul strecurat și îmbogățit cu miere este un desert popular în Grecia, e energizant și digestiv și poate fi completat cu nuci, alune, mentă sau busuioc, după plac. În cazul de față, doar cu mentă.

Pentru o porție e nevoie de:

60 g iaurt

15 g miere

2-3 frunze de mentă

Iaurtul se lasă la strecurat într-o sită fină, cel puţin 30 de minute. Va căpăta consistență cremoasă. Mierea și frunzele de mentă tocate se pun pe deasupra, înainte de servire. Iaurtul potrivit pentru acest desert are între 3,5 și 5% grăsime.

Gustare

Salam de biscuiți

Salamul de biscuiți poate fi în multe feluri și, desigur, poate fi un desert ușor de făcut, ușor de mâncat. Cantitatea de cacao folosită poate fi o problemă dacă desertul le e adresat copiilor mici, la fel și cantitatea de zahăr. În această rețetă le-am redus cât de mult s-a putut și am obținut un salam de biscuiți gustos și ușor de mâncat cu lingurița. Plecând de la el, se poate obține un alt desert, asemănător cu budincile englezești, cu exterior crocant și miez moale, umed și lipicios.

Dar, să revin la salamul de biscuiți, pentru 18 porții aveți nevoie de:

500 g biscuiți

600 ml lapte

60 g unt

80 g zahăr

50 g stafide

15 g cacao ½ păstaie de vanilie

Biscuiții se sfarmă într-un vas încăpător. Într-o tigaie puneți zahărul la topit, adăugați laptele, păstaia de vanilie desfăcută (pentru a aroma amestecul), stafidele, untul și cacao. Amestecați cu un tel, să se omogenizeze. Lăsați să se răcească puțin apoi turnați amestecul peste biscuiți. Trebuie să obțineț o pastă în care să rămână și bucăți mai mare de biscuite. Rulați pasta în folie de plastic și lăsați-o la rece până a doua zi. Dacă vreți să obțineți desertul despre care vorbeam la început, e suficient să coaceți barele de salam de biscuiți (scoase din folia de plastic) zece minute la 180 de grade Celsius.

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca