Miercuri, saptamana 2

Micul dejun

Mămăligă rece cu lapte cald și miere

Ingrediente: malai, lapte, miere, sare

Ca să obții o mămăligă bună ai nevoie de apă, mălai și puțină sare. Mai exact, pentru 6 porții ai nevoie de:

2 litri de apă

250 g mălai

Sare cât să simți că apa are gust

Când clocotește apa în care ai pus sarea, adaugă mălaiul și amestecă în el până se evaporă tot surplusul de apă și mălaiul e fiert (poate să dureze 10-12 minute). Toarnă apoi mămăliga în forme pentru chec sau în tăvi (e mai ușor de porționat după ce se răcește).

Pentru acest mic dejun ai nevoie de (1 porție):

120 g mămăligă rece

150 ml lapte

20 g miere

Pune laptele cald într-o farfurie adâncă, mămăliga în lapte și puțină miere pe deasupra.

   

Prânz

Supă de salată cu zdrențe de ou

Supa de salată e mai degrabă o supă de lactate care conține și salată. Face parte din tradiția gastronomică populară și am convingerea că merită o îmbunătățire, adică un pas spre modernism. În multe rețete, supa de salată conține îngroșeală cu făină și se face pornind de la niște slană rumenită în oală. Se poate mai bine. Se poate ca supa de salată să fie la fel de gustoasă dar ceva mai ușoară. Pentru zece porții din supa de salată pe care v-o propun aici aveți nevoie de:

300 g salată (salata verde se folosește în mod tradițional dar puteți folosi și un mix de salată, obțineți o farfurie ceva mai colorată)

250 g iaurt

250 ml lapte dulce

50 g smântână

100 g bacon

30 ml suc proaspăt de lămâie

2 ouă

15 g usturoi

4 g sare grunjoasă

3-4 rămurele de mărar

Puneți doi litri de apă pe foc împreună cu laptele și cu sarea. Când începe să fiarbă adăugați salata apoi iaurtul și smântâna amestecate cu gălbenușurile ouălor (temperați amestecul adăugând supă fierbinte la amestec, treptat, până  ajunge la o temperatură apropiată de a supei din oală, în felul acesta evitați coagularea neuniformă a gălbenușurilor și brânzirea amestecului). Lăsați să fiarbă cinci-șase minute apoi turnați albușurile pentru a obține zdrențele de ou caracteristice supei de salată. Stingeți focul și puneți usturoiul zdrobit, mărarul și zeama de lămâie în supă. Separat rumeniți baconul într-o tigaie antiaderentă, scoateți-l pe un șervețel din hârtie pentru a scăpa de excesul de grăsime și puneți câteva bucățele în farfurie, nu în oală.

          

Paste scurte cu sos de roșii

Încă nu am întâlnit copil căruia să nu-i placă pastele. Sunt importante în alimentație și foarte sănătoase dacă le prepari cu grijă. Partea frumoasă e că pastele cele mai bune sunt cele simple și să faci lucruri simple ar trebui să fie ... simplu, nu? Pentru 8 porții de paste cu sos de roșii aveți nevoie de:

500 g paste scurte

800 g roșii decojite

3 g sare

10 g pătrunjel proaspăt

5 g usturoi copt

50 g brânză rasă

Usturoiul se coace pe hârtie de copt, în coajă, apoi se curăță și poate fi păstrat în ulei de măsline sau de floarea soarelui, în frigider, mai multe zile.

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în multă apă cu puțină sare. Se scurge apa de e ele, se pun într-o tavă și se amestecă cu sosul obținut din pasarea roșiilor împreună cu usturoiul și frunzele de pătrunjel. În sos puteți să încorporați 20 de mililitri de ulei de măsline, pentru savoare. Dați tava la cuptor după ce ați presărat brânza rasă pe deasupra. În zece minute la 180 de grade Celsius obțineți paste gustoase, aromate și gratinate frumos.

      

Plăcintă cu brânză dulce

Această rețetă e inspirată dintr-o rețetă tradițională ardelenească, nu are foi de plăcintă ci un aluat pufos  pe care, dacă ai un malaxor sau robot de bucătărie poți să-l faci ușor, iar dacă nu ai aceste unelte, poți să-l faci tot ușor, dar cu ceva mai mult efort.

Pentru 24 de porții ai nevoie de:

Aluat

400 g făină

200 ml lapte călduț

1 ou

40 g zahăr

5 g sare

8 g drojdie proaspătă

Umplutură

500 g brânză

1 ou

½ păstaie de vanilie

100 g zahăr

coaja unei lămâi

Pentru a obține aluatul lăsați drojdia să se desfacă puțin într-o lingură de lapte  cu puțin zahăr apoi amestecați făina, oul, drojdia, sarea și zahărul cu laptele cald. Frământați bine un sfert de oră sau până când aluatul moale se desprinde ușor de pe degete. Lăsați-l să dospească o oră apoi întindeți o foaie pe fundul unei tăvi (înțepați foaia cu o furculiță să nu se umfle) pe care fie ați uns-o puțin cu unt ori ulei, fie ați acoperit-o cu o foaie de copt. Preparați umplutura amestecând brânza cu un ou, cu zahărul pregătit, semințele din păstaia de vanilie și cu coaja de lămâie apoi puneți umplutura peste foaia din tavă. Acoperiți cu restul de aluat, înțepați și foaia de deasupra și puneți tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Plăcinta e coaptă în 35-40 de minute. Puteți să-i presărați puțin zahăr pe deasupra după ce se răcește.

Important: să vă ungeți palmele cu puțin ulei când manevrați aluatul pentru a nu vi se lipi de degete.

              

Gustare

Prune proaspete

 

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca