Miercuri

Mic dejun

Toast cu telemea și ou

Pentru 1 porție aveți nevoie de:

40 g pâine neagră

8 g unt 20 g ou fiert tare

30 g telemea mai puțin sărată

150 ml ceai

Prăjiți ușor pâinea înainte de a o unge cu unt, fie într-un prăjitor fie într-o tigaie antiaderentă sau pe o plită.

Prânz

Supă de vită

Bunica mea spunea că o “zamă” bună trebuie să aibă multe legume. Totuși, copiii au nevoie de proteina din carne pentru a se dezvolta iar carnea de vită e o sursă bună de proteine. Combinația dintre vită și legume (multe legume) poate să ducă la o supă aromată, revigorantă, dulce-acrișoară.

Pentru zece porții aveți nevoie de:

1 kg g carne de vită (eventual mânzat)

150-200 g os de vită

300 g morcovi

100 g ceapă

80 g gulie

100 g telină

20 g usturoi

1 lingură frunze de pătrunjel tocate

15 g tăieței/porție

Spălați carnea și puneți-o la fiert (tăiată în bucăți mici) împreună cu osul. După ce a fiert carnea, puneți legumele curățate, spălate și tăiate-n bucăți nu foarte mici. Lăsați să fiarbă la foc mic, spumați periodic, puneți pătrunjelul tocat la urmă și tot atunci, tăiețeii fierți în apă cu puțină sare. Dacă faceți mai multe porții, e mai ușor să puneți tăiețeii în fiecare farfurie. Puneți bucățele de carne fiartă și legume în fiecare farfurie cu supă.

Vită fiartă cu sos alb și morcovi

Pentru o porție aveți nevoie de:

130 g carne de vită, fiartă (puteți pune mai multă carne la fiert când faceți supă de la felul 1)

100 g morcovi fierți

60 ml smântână dulce

1 priză nucșoară măcinată (cât prinzi între 3 degete)

1 linguriță frunze de pătrunjel tocate

100 ml supă de carne

Tăiați carnea în felii și puneți-o într-o cratiță cu puțină supă. Puneți morcovii și nucșoara și așteptați să dea în clocot. Reduceți focul și adăugați smântâna dulce. Lăsați pe foc mic până scade sosul, puneți frunzele de pătrunjel și stingeți focul. Serviți cu o felie de pâine cu semințe.

Budincă din tăieței cu brânză de vaci și stafide

Budinca aceasta e un desert tradițional unguresc din Ardeal, unde circulă în mai multe versiuni. Aici vă prezint o versiune mai degrabă aromată decât dulce, ușor de făcut în canitități mari.

Pentru 20 de porții aveți nevoie de:

150 g tăieței

500 g brânză de vaci

60 g zahăr pudră

3 ouă

50 g stafide

½ păstaie de vanilie

150 g smântână

50 g unt topit

1 liguriță coajă de lămîie dată prin răzătoare

Fierbeți tăiețeii în apă cu puțină sare apoi scurgeți apa de pe ei. Amestecați brânza cu stafidele, zahărul, gălbenușurile, semințele de vanilie, smântâna, coaja de lămâie, untul topit și albușurile bătute spumă. Puneți și tăiețeii în amestec și omogenizați cu două furculițe. Turnați compoziția într-o tavă unsă cu puțin unt, puneți tava într-o altă tavă, să stea cu fundul în apă. Ansamblul acesta trebuie să stea la cuptor 35-40 de minute la 170-180 de grade Celsius, până se rumenește budinca frumos la suprafață. Răsturnați tava cu budincă după ce s-a răcit, veți putea să o porționați ușor.

Gustare

Minolă

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca