Miercuri

Mic Dejun

Toast cu hummus, ceai

 Hummusul e un piure obținut din năut amestecat cu pastă de susan, zeamă de lămâie, iaurt uneori, usturoi, busuioc ori alte plante aromatice și mirodenii. Provine din Orientul Mijlociu unde e mâncat pe post de garnitură, de aperitiv ori chiar ca fel principal. E o mâncare sățioasă, bogată în fibre și proteine. Pentru 10 porții aveți nevoie de:

250 g năut fiert (recomand conservele, mai economice decât năutul uscat, care necesită înmuiere îndelungată și fierbere îndelungată)

50 g iaurt

10 ml zeamă de lămâie

20 ml ulei de măsline extravirgin

1 g chimen prăjit

10 g pastă de susan

Se pun toate ingredientele într-un bol și se prelucrează cu blenderul vertical. Desigur, această operațiune poate fi făcută și cu un robot de bucătărie. Fiecare porție mai conține o cană de ceai de plante îndulcit cu miere și 40 g pâine neagră, prăjită ușor.

 

Prânz

Supă de ceapă

Supa de ceapă circulă prin toată Europa în diverse forme. Pe noi nu prea ne-a cucerit dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-i dăm o șansă. Dacă e făcută bine, poate fi foarte gustoasă. Aveți aici un exemplu despre cum poți face o supă de ceapă mai mult decât decentă. Pentru 1 porție e nevoie de:

60 g ceapă (galbenă ori roșie, cu mențiunea că o ceapă roșie e în general mai dulce decât una galbenă)

10 g ursturoi

3-5 ml oțet de mere

5 ml ulei

10 g crutoane

10 g brânză rasă

1 pișcătură cimbru uscat, chimen

1 picătură de sare, în cazul în care brânza pe care o folosiți la urmă nu-i sărată

Ceapa și usturoiul, tăiate solzi, se pun într-o cratiță cu uleiul și oțetul și se sotează pe foc mic împreună cu chimenul și cimbrul și sarea. După ce se înmoaie ceapa și începe să se coloreze, se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă 2o de minute. Se pune supa în boluri. Se așază crutoanele în bolurile cu supă și se presară brânza peste ele. Se dau bolurile la cuptor pentru cinci minute, să se gratineze ușor.

 

 

Ficăței sotați cu macaroane

Ficățeii cu ceapă pot să fie buni sau răi, diferența fiind făcută de un mic detaliu despre care vă voi vorbi imediat:

De obicei, oamenii toacă o ceapă, o pun la călit în ulei încins apoi pun ficățeii. Poate că rezultatul e gustos dar în 9 cazuri din 10, ceapa va fi mult prea „călită”, lucru care duce la arsuri. Vrem să ne ferim de arsuri, vrem să ne ferim copii de efectele neplăcute ale gătitului fără simț de răspundere, nu? Soluția e simplă: folosești extrem de puțin ulei, cât să fie unsă tigaia. Pui ceapa tocată și ficățeii spălați și curățați, toate odată. Pui tigaia/cratița pe foc mic și mai adaugi puțină apă. După ce-s pătrunși făcățeii, adaugi roșii pasate, foarte puțină sare, pătrunjel tocat și mai lași tigaia pe foc trei-patru minute. Amesteci sosul cu ficăței cu paste fierte conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în multă apă cu puțină sare. Pentru o porție ai nevoie de:â

100 g ficăței e pui

300 g ceap tocată

5-6 ml ulei

50 ml apă

50 ml roșii pasate

60 g macaroane

1 linguriță pătrunjel tocat

 

Înghețată de iaurt cu fructe de pădure

Înghețata aceasta e una simplă, cu conținut redus de zahăr și de grăsimi. Poate fi preparată fără ajutorul unei mașini de făcut înghețată, un congelator simplu fiind maximul de tehnologie la care trebuie să apelați.

Pentru 6 porții aveți nevoie de :

350 g iaurt slab

150 ml lapte condensat și îndulcit

100 g gem de fructe de pădure

În cazul în care nu găsiți lapte condensat și îndulcit, folosiți un amestec din 100 ml smântână dulce și 50 g miere. Puneți toate ingredientele într-un bol, mixați-le cu un blender apoi turnați ametecul într-o tavă care să încapă în congelator. Lăsați amestecul la congelat timp de 4 ore. Amestecați în el cu o furculiță din oră în oră pentru a rupe cristalele de gheață care se formează. Dacă pregătiți desertul cu o zi înainte, ar putea fi foarte înghețat. Dacă-l lăsați un sfert de oră la temperatura camerei, va putea fi porționat cu ușurință.

 

 

Gustare

  Banană
Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca