Miercuri

Pranz

Omletă la cuptor

Omleta la cuptor are marele avantaj că nu-i friptă ci coaptă, e mai sănătoasă și nu necesită folosirea uleiului la prăjire. E ușor de făcut în cantități mari, practic ai nevoie doar de tăvi și, firește, de cuptor în care să le pui. Pentru 4 porții e nevoie de:

4 ouă 100 ml lapte

1 pișcătură de sare (cât ai lua între trei degete),

30 g ceapă (ceapa verde e de preferat)

Unt pentru ungerea tăvii

Frunze de pătrunjel

Pentru completarea fiecărei porții, 30 g pâine și 150 ml ceai ouăle, laptele, frunzele de pătrunjel, sarea și cepa tăiată-n solzișori foarte fini se pun în același vas și se bat bine. Amestecul se toarnă într-o tavă unsă cu puțin unt (există tăvi antiaderente ori din silicon, acelea nu mai au nevoie de ungere). Tava se pune în cuptorul încins la 200 de grade Celsius și se lasă acolo cinci minute.

Pranz

Supă de fasole verde

Supa de fasole verde e perfectă vara și aproape la fel de bună iarna, când poate fi făcută cu fasole verde conservată fie în borcan fie prin congelare (o metodă chiar mai bună decât metoda tradițională). E o supă destul de limpede dar foarte aromată. În plus, e foarte ușor de făcut.

Pentru zece porții aveți nevoie de:

300 g fasole verde

200 g morcovi

200 g roșii

10 g usturoi

1 priză de sare (cât prinzi între trei degete)

1 lingură frunze de pătrunjel tocate

1 linguriță mărar tocat

15 g iaurt/porție, pus în farfurie

Curățaţi/spălați legumele, tocați ceapa și usturoiul, tăiați morcovii în rondele și roșiile în cubulețe. Puneți-le la fiert în 4 litri de apă în care ați pus o pișcătură de sare. După ce au fiert legumele puneți fasolea și lăsați pe foc mic până fierbe și aceasta. La final puneți pătrunjelul și mărarul tocate, puneți capacul pe oală și așteptați să se răcească puțin. La servire puneți câte o linguriță de iaurt în fiecare farfurie.

Șnițel de pui la cuptor cu legume sotate

Șnițelul e o mâncare pe care o iubesc mulți copii. Cum faci șnițel fără să-l prăjești în ulei încins? Simplu: folosești cuptorul. Obții șnițele la fel de gustoase dar mult mai sănătoase. Pentru trei porții ai nevoie de:

300 g piept de pui

1 ou

10 g pesmet

30 g făină

Pentru garnitură:

100 g cartofi

100 g morcovi

80 g mazăre

50 g ceapă

Frunze de pătrunjel

Porționați pieptul de pui și bateți-l cu ciocanul pentru șnițele, acoperindu-l înainte cu folie de plastic. Lucrul acesta e bun de două ori: nu te stropești cu suc din carne și nu rupi fibra cărnii. Amestecați făina cu pesmetul și bateți oul. Dați carnea prin ou și amestecul de făină și pesmet, puneți-l pe hârtie de copt într-o tavă apoi puneți tava în cuptor pentru un sfert de oră la 200 de grade Celsius (cuptorul încins înainte). Între timp sotați legumele (cartoful și morcovul tăiate-n bucăți mici, subțiri, ceapa în cubulețe). Puneți-le într-o tigaie cu puțină apă și câțiva stropi de ulei și sotați-le pe foc iute, zece minute. Puneți frunzele de pătrunjel la urmă.

Gustare

Dovleac la cuptor

Dovleacul e un deliciu de toamnă-iarnă, poate fi găsit din octombrie până în ianuarie și e folosit la plăcinte, sosuri, garnituri ori se mănâncă după ce a fost copt. Ca să testezi un dovleac e destul să răzuiești tăietura și să guști, dacă e dulce crud, va fi dulce și copt. Pentru 10 porții aveți nevoie de un kilogram și jumătate de dovleac pentru plăcintă. Tăiați dovleacul în bucăți de 150 de grame, puneți-le pe o foaie de copt într-o tavă apoi dați tava la cuptor. Lăsați tava în cuptorul încins (180 de grade Celsius) 35-40 de minute. Lăsați dovleacul să se răcească puțin înainte de servire.

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca