Primăria municipiului Cluj-Napoca alături de partenerii săi, prof.dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, bloggerul culinar Adrian Hădean, medicii şcolari din unităţile de învăţământ din Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj au demarat un proiect comunitar considerat de importanţă maximă, în scopul asigurării în grădiniţele clujene a unei nutriţii sănătoase pentru copii.
Prima etapă a proiectului a vizat realizarea unor controale în toate grădiniţele din oraş care oferă masă gătită copiilor înscrişi, la care au participat specialişti în nutriţie, calitatea alimentelor, precum şi din Primăria Cluj-Napoca şi ISJ Cluj. Verificările s-au derulat în lunile noiembrie şi decembrie 2010 la un număr de 46 de grădiniţe şi 8 creşe, fără anunţ prealabil, în prima parte a zilei pentru a vedea şi modul în care se prepară masa de prânz a micuţilor.
S-a realizat un raport final din care au rezultat măsurile care se impun pentru îmbunătăţirea calităţii alimentaţiei din grădiniţe. Cu ajutorul prof. Nicolae Hâncu s-a realizat un “manual de bune practici” care conţine recomandări cu privire la ce tip de alimente trebuie folosite cu precădere, dar şi o listă de interdicţii privind produse pe care grădiniţele nu vor avea voie să le achiziţioneze.
Bloggerul culinar Adrian Hădean si-a oferit in mod voluntar serviciile pentru a crea un reţetar complet, agreat de specialiştii în nutriţie, care le ofera copiilor clujeni posibilitatea de a beneficia de un meniu variat, echilibrat şi sănătos la acelaşi preţ cu cel pe acre îl au astăzi şi care nu este întotdeauna cel mai potrivit.
Grădiniţele din Cluj-Napoca sunt, din punct de vedere administrativ în subordinea Primăriei, care, prin alocări de la bugetul local susţine funcţionarea acestor unităţi şcolare.
Alocaţia de hrană este achitată de părinţi, se stabileşte la început de an în cadrul şedinţelor cu părinţii, iar în acest an este în medie de 7-7,5 lei/zi/copil.
În grădiniţe copiii mănâncă două mese şi o gustare, respectiv mic dejun, prânz cu trei feluri de mâncare (supă, fel de bază şi desert), iar la plecare copiii primesc o gustare, fie fruct, fie iaurt, fie, cam des, patiserie.