Vineri, saptamana 2

Micul Dejun

Cacao cu lapte, tartină cu gem 

ingrediente: cacao, lapte, zahăr, pâine, gem

   

Prânz

Supă cremă de broccoli

Ingredinete: broccoli, ţelină, ceapă, smântână dulce,

Broccoli e un aliment grozav și plin de virtuți, pe care le păstrează (ba pe unele chiar le amplifică) în timpul gătirii. Supa cremă de broccoli e un mijloc bun prin care copiii pot fi împrieteniți cu această legumă. Pentru șase porții aveți nevoie de:

300 g broccoli

100 g țelină

20 ml ulei de măsline

100 g ceapă

100 ml smântână dulce

În mod normal, supa aceasta nu are nevoie de țelină dar gustul acesteia suplinește de minune gustul sărat și din acest motiv nu mai e nevoie să folosiți sare la gătit. Puneți țelina la fiert în doi litri de apă, după ce ați curățat-o și tăiat-o în bucăți mici. Împreună cu ea puneți și buchețelele de broccoli spălate bine și ceapa tăiată-n 4. După ce au fiert, turnați smântâna dulce în oală și mixați cu un blender. Decorați fiecare bol de supă cu ulei de măsline extravirgin, crud. Pe lângă că e sănătos, va înveseli aspectul mâncării.

    

Aripi de pui la cuptor cu piure de cartofi, salată de varză

Ingrediernte: aripi de pui, cartofi, unt, lapte, varza, ulei, sare, otet

Piureul de cartofi pe care vi-l recomand aici e de fapt o spumă, combinația dintre cartofi, lapte și unt concretizându-se într-o garnitură lejeră și gustoasă. Alături de aripioarele marinate și de salata de varză proaspătă, poate fi un prânz hrănitor și pe gustul copiilor.

Pentru 1 porție aveți nevoie de:

180 g aripioare de pui (2 bucăți)

70 g cartofi

25 ml lapte cald

10 g unt      

30 ml zeamă de lămâie

30 g varză albă fideluță

10 ml zeamă lămâie pentru salată

1o ml ulei

0,5 g rozmarin uscat sau cimbru

Peste aripioare se stoarce zeama de lămâie apoi se presară cimbrul sau rozmarinul. Se lasă la marinat o oră la rece. Combinația aceasta va face ca sarea să nu mai fie necesară, aripile fiind suficient de gustoase așa. Se pun apoi pe o foaie de copt, într-o tavă. Se dau la cuptor (170-180 grade Celsius) pentru 35-40 de minute.

Cartofii se fierb în apă cu puțină sare și se mixează cu laptele cald și untul. Varza se freacă cu zeamă de lămîie și ulei și se așază-n farfurie alături de spuma de cartofi și de aripioarele rumene.

   

Plăcintă cu mere faină

Ingrediente: ou, zahăr, sare, lapte, drojdie, ulei de uns mâna, mere, zahăr, vanilie, scorţişoară

Pentru modul de preparare al aluatului vezi rețeta “Plăcintă cu brânză” (link)

Umplutura:

Pentru 24 de porții aveți nevoie de

800 g mere

100 g zahăr brun

1 g scorțișoară

1/păstaie vanilie

Merele se curăță de sâmburi și se taie în cuburi mici. Se pun la foc mic împreună cu zahărul, scorțișoara și vanilia (sâmburii scoși din păstaie, păstaia pusă la o parte pentru ceaiuri sau aromarea zahărului, pentru consum ulterior). Merele se țin pe foc zece minute apoi umplutura se toarnă peste aluatul întins în tavă. Se acoperă cu aluatul rămas (dacă rămân goluri în aluatul de deasupra nu-i nicio problemă). După coacere (40-45 de minute la 180 de grade Celsius) se lasă la răcit apoi se pudrează cu zahăr măcinat mare.

            

Gustare

Biscuiți făcuți în bucătăria proprie, cu piure de măr

4 ouă 

o cană cu zahăr 

o cană cu ulei 

2 căni cu făină 

un vârf de cuţit amoniu stins într-o lingură cu zeamă de lămâie

200 g stafide

mere

Vezi rețeta biscuiți pentru detaliile modului de prerpare. Link săptămâna 1, miercuri

          

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca