Mic Dejun
Chec cu nucă și stafide
Multe rețete de chec conțin fie foarte mult zahăr fie foarte mult ulei, fie și una și alta. Am încercat să aduc modificări unei rețete, eliminând treptat zahărul și uleiul până la cantitățile cele mai mici cu care prăjitura poate să iasă gustoasă.
Iată de ce aveți nevoie pentru 14 porții:
300 g făină
300 ml lapte
100 g zahăr
30 ml ulei
3 ouă
3g cacao
50 g stafide
50 g miez de nucă
1 păstaie de vanilie
1 plic praf de copt
Amestecați ouăle cu laptele, zahărul, uleiul, semințele din păstaia de vanilie, praful de copt și apoi încorporați făina cernută. Puteți să adăugați laptele și la urmă, am constatat că nu-i nicio diferență. Luați o treime din compoziție și amestecați-o cu cacaoa. Turnați într-o tavă pentru chec compoziția fără cacao, presărați miezul de nucă și stafidele peste compoziție apoi turnați compoziția cu cacao. Puneți tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 35-40 de minute. Checul e gata după ce trece testul cu scobitoarea (adică dacă înfigeți o scobitoare în el și o scoateți curată, checul e făcut). Feliile de chec sunt potrivite pentru o gustare după prânz sau pentru un mic dejun dacă le însoțiți cu o cană de ceai din plante cu lămâie.
Prânz
Supă cremă de dovleac
Dovleacul plăcintar, dulce, gustos și viu colorat, se găsește în piețe și în supermarketuri din Octombrie până în Februarie, uneori chiar Martie. E bun în deserturi (fiert sau copt, amestecat cu arome, ciocolată, frișcă), ca garnitură pentru fripturi sau sub formă de supă-cremă.
Pentru 6 porții aveți nevoie de
500 g dovleac curățat
100 g țelină
50 g ceapă
100 g mazăre
100 ml smântână dulce
120 g pâine
30 g bacon rumenit
Puneți legumele la fiert în apă cu puțină sare. Pasați-le cu un blender după ce au fiert și adăugați smântâna dulce, temperată cu supă din oală. Puneți în fiecare farfurie cu supă 2-3 bucățele de bacon rumenit pe hârtie de copt, în cuptor. Puneți și câte o felie de pâine prăjită în fiecare farfurie. Decorați cu busuioc sau pătrunjel.
File de pangassius cu sos de lămâie
Pentru 1 porție aveți nevoie de:
120 g file de pangassius
¼ lămâie
15 ml ulei de măsline extravirgin
2-3 frunze de pătrunjel
50 g orez
10 g ardei
½ cățel de usturoi
1 priză sare
Puneți peștele pe foaie de copt după ce ați presărat puțină sare pese el și frunzele de pătrunjel. Țineți-l în cuptorul încins timp de 12-14 minute (180 grade Ceslius). Între timp fierbeți orezul, amestecați-l cu ardeiul și usturoiul tocate foarte mărunt. Faceți un sos din zeama de lămâie peste care turnați uleiul de măsline în timp ce bateți cu un tel. Puneți frunze de pătrunjel tocate în sos și turnați sosul peste pește și peste orezul fiert.
Papanași fierți
Papanașii se fac în două feluri populare: fierți și prăjiți. Cei prăjiți pot fi (și sunt considerați uneori) mai gustoși însă e clar că-s mai puțin sănătoși. O să-i lăsăm la o parte din acest motiv și, pentru că încercăm să creștem frumos și sănătos, o să aflăm (dacă nu știm deja) cum putem face niște papanași fierți foarte buni, foarte gustoși.
Pentru 14 porții aveți nevoie de:
500 g brânză de vaci
125 g griș
60 g zahăr
2 ouă
¼ păstaie de vanilie
1 linguriță coajă de lămâie rasă
Pentru crustă:
50 g unt
100 g pesmet
2 g scorțișoară
Pentru frișcă 300 g smântână acră 30 g zahăr brun Frământați papanașii din brânză și griș, cu zahărul, coaja de lămâie, ouăle și semințele de vanilie. Puteți să și stoarceți puțină zeamă de lămâie în compoziție, nu-i greșit. Formați sfere mici, puneți-le la fiert cu o paletă și tot cu o paletă scoateți-le după ce s-au ridicat la suprafața oalei cu apă (după ce se ridică mai lăsați papanașii să fiarbă un minut). Puneți untul la topit într-o tigaie, amestecați-l cu pesmetul (luați tigaia de pe foc după ce s-a topit untul, nu vreți să ardeți pesmetul) și scorțișoara și tăvăliți papanașii prin amestecul acesta. Bateți smântâna cu zahărul brun și puneți în fiecare farfurie un papanaș și o lingură de frișcă subțire. Decorați cu mentă proaspătă.
Gustare
Portocală