Vineri

Mic Dejun

Chec cu nucă și stafide

Multe rețete de chec conțin fie foarte mult zahăr fie foarte mult ulei, fie și una și alta. Am încercat să aduc modificări unei rețete, eliminând treptat zahărul și uleiul până la cantitățile cele mai mici cu care prăjitura poate să iasă gustoasă.

Iată de ce aveți nevoie pentru 14 porții:

300 g făină

300 ml lapte

100 g zahăr

30 ml ulei

3 ouă

3g cacao

50 g stafide

50 g miez de nucă

1 păstaie de vanilie

1 plic praf de copt

Amestecați ouăle cu laptele, zahărul, uleiul, semințele din păstaia de vanilie, praful de copt și apoi încorporați făina cernută. Puteți să adăugați laptele și la urmă, am constatat că nu-i nicio diferență. Luați o treime din compoziție și amestecați-o cu cacaoa. Turnați într-o tavă pentru chec compoziția fără cacao, presărați miezul de nucă și stafidele peste compoziție apoi turnați compoziția cu cacao. Puneți tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 35-40 de minute. Checul e gata după ce trece testul cu scobitoarea (adică dacă înfigeți o scobitoare în el și o scoateți curată, checul e făcut). Feliile de chec sunt potrivite pentru o gustare după prânz sau pentru un mic dejun dacă le însoțiți cu o cană de ceai din plante cu lămâie.

Prânz

Supă cremă de dovleac

Dovleacul plăcintar, dulce, gustos și viu colorat, se găsește în piețe și în supermarketuri din Octombrie până în Februarie, uneori chiar Martie. E bun în deserturi (fiert sau copt, amestecat cu arome, ciocolată, frișcă), ca garnitură pentru fripturi sau sub formă de supă-cremă.

Pentru 6 porții aveți nevoie de

500 g dovleac curățat

100 g țelină

50 g ceapă

100 g mazăre

100 ml smântână dulce

120 g pâine

30 g bacon rumenit

Puneți legumele la fiert în apă cu puțină sare. Pasați-le cu un blender după ce au fiert și adăugați smântâna dulce, temperată cu supă din oală. Puneți în fiecare farfurie cu supă 2-3 bucățele de bacon rumenit pe hârtie de copt, în cuptor. Puneți și câte o felie de pâine prăjită în fiecare farfurie. Decorați cu busuioc sau pătrunjel.

File de pangassius cu sos de lămâie

Pentru 1 porție aveți nevoie de:

120 g file de pangassius

¼ lămâie

15 ml ulei de măsline extravirgin

2-3 frunze de pătrunjel

50 g orez

10 g ardei

½ cățel de usturoi

1 priză sare

Puneți peștele pe foaie de copt după ce ați presărat puțină sare pese el și frunzele de pătrunjel. Țineți-l în cuptorul încins timp de 12-14 minute (180 grade Ceslius). Între timp fierbeți orezul, amestecați-l cu ardeiul și usturoiul tocate foarte mărunt. Faceți un sos din zeama de lămâie peste care turnați uleiul de măsline în timp ce bateți cu un tel. Puneți frunze de pătrunjel tocate în sos și turnați sosul peste pește și peste orezul fiert.

Papanași fierți

Papanașii se fac în două feluri populare: fierți și prăjiți. Cei prăjiți pot fi (și sunt considerați uneori) mai gustoși însă e clar că-s mai puțin sănătoși. O să-i lăsăm la o parte din acest motiv și, pentru că încercăm să creștem frumos și sănătos, o să aflăm (dacă nu știm deja) cum putem face niște papanași fierți foarte buni, foarte gustoși.

Pentru 14 porții aveți nevoie de:

500 g brânză de vaci

125 g griș

60 g zahăr

2 ouă

¼ păstaie de vanilie

1 linguriță coajă de lămâie rasă

Pentru crustă:

50 g unt

100 g pesmet

2 g scorțișoară

Pentru frișcă 300 g smântână acră 30 g zahăr brun Frământați papanașii din brânză și griș, cu zahărul, coaja de lămâie, ouăle și semințele de vanilie. Puteți să și stoarceți puțină zeamă de lămâie în compoziție, nu-i greșit. Formați sfere mici, puneți-le la fiert cu o paletă și tot cu o paletă scoateți-le după ce s-au ridicat la suprafața oalei cu apă (după ce se ridică mai lăsați papanașii să fiarbă un minut). Puneți untul la topit într-o tigaie, amestecați-l cu pesmetul (luați tigaia de pe foc după ce s-a topit untul, nu vreți să ardeți pesmetul) și scorțișoara și tăvăliți papanașii prin amestecul acesta. Bateți smântâna cu zahărul brun și puneți în fiecare farfurie un papanaș și o lingură de frișcă subțire. Decorați cu mentă proaspătă.

Gustare

Portocală

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca