Vineri

Mic Dejun

Clătite cu brânz și ardei gras

Pentru prepararea clătitelor vezi rețetele anterioare. Pentru crema de brânză, la o porție ai nevoie de:

30 g brânză slabă de vaci

5 g ardei gras

10 g smântână

Se amestecă brânza, smântâna și ardeiul tocat mărunt. Opțional adăugați mărar tocat. Umpleți clătita și împăturiți-o în patru.

 

Prânz

Supă limpede de vită cu bucăți de carne

Supa aceasta poate să conțină sau nu tăieței, gălușcuțe din orez sau făină, steluțe, toate literele alfabetului (am auzit că-s populare printre preșcolari). Se face simplu în orice cantitate, trebuie doar să ai grijă la intensitatea focului de sub oală și la spuma de la suprafața supei. Pentru zece porții de supă clară e nevoie de:

500 g carne de vită (mânzat) cu os

500 g carne de vită fără os

300 g morcov

100 g țelină

100 g ceapă

20 g usturoi

50 g gulie

Pentru varianta cu tăieței:

15 g tăieței fierți/porție

Carnea și legumele se spală. Legumele, tăiate-n bucăți mari și carnea cubulețe (desigur, osul e os și-l tratăm ca atare) se pun împreună la fiert în apă rece cu o pișcătură de sare. Se lasă la fiert 3ore, pe foc mic. Se spumează de câte ori e cazul. Se strecoară supa și se adaugă tăiețeii în fierți (pentru o repartizare mai eficientă, puneți tăiețeii în fiecare farfurie), carnea și legumele, distribite egal. Dacă vă faceți griji pentru timpul îndelungat în care au fiert legumele, nu vă mai faceți. Cea mai bună sursă de vitamine sunt legumele crude, de obicei când fierbem legumele și/sau carnea pe goc mic, în timp îndelungat, o facem pentru a extrage din ele nutrienții, care se regăsesc în supă.

 

Pilaf din orez cu legume și pui

Un fel principal sățios, gustos, ușor de făcut fie că ești acasă și gătești pentru 4 persoane, fie că trebuie să gătești pentru 40 sau 100 de persoane. Fierberea sau gătirea orezului, ca să fiu mai exact, se realizează în cuptor, lucru care permite prepararea unui număr mare de porții simultan. Pentru că orezului îi ia mai mult timp să se gătească în felul ăsta decât dacă ar fi fiert în multă apă, carnea și legumele care-l acompaniază vor avea suficient timp pentru a fi gătite și ele. Pentru o porție e nevoie de:

50 g orez

50 g pui (pulpă fără os)

10 g ceapă

2 g usturoi

10 g morcov

Pătrunjel verde

2 ml ulei de măsline

1 g sare

Se amestecă toate ingredientele într-o tavă. Înainte de asta, puiul, morcovul, ceapa și usturoiul se mărunțesc cu cuțitul. Se acoperă toate cu apă sau supă de pui/supă de oase și se dau la cuptor. Se țin acolo 30 de minute la 180 de grade Celsius. Dacă e cazul, se mai adaugă apă sau supă pentru ca orezul să fie acoperit în permanență. De asemenea, dacă aveți un cuptor care coace uscat sau are tendința de a arde în partea de sus, puteți acoperi tava cu folie de staniol pînă aproape de final. Știți că e gata când orezul e fiert și nu a mai rămas lichid în tavă.

 

  Iaurt strecurat cu alune și miere

Vezi rețeta, inclusă în meniu în săptămânile anterioare.

 

 Gustare

 Budincă de griș cu gem de prune

Budinca de griș e derivată din rețeta clasică de griș cu lapte. O știm cu toții, cred. Pentru zece porții aveți nevoie de:

800 ml lapte

200 g griș

150 g gem de prune

100 g zahăr brun

50 g stafide

 Stafidele se lasă la înmuiat câteva minute. Între timp puneți laptele la fiert împreună cu zahărul. Când laptele ajunge la temperatura de fierbere, turnați grișul în oală, amestecați mereu cu un tel până la omogenizare și lăsați oala pe foc mic trei-patru minute. Puneți ofoaie de copt într-o tavă pentru chec, turnați gemul peste foaia de copt (puteți să-l subțiați cu apă dacă e prea gros) apoi turnați grișul peste gem. Presărați stafidele peste prtimul strat de griș și acoperiți-le cu un nou strat de griș. Puneți tava în altă tavă în care ați pus apă. Lăsați budinca 25 de minute la 180 de grade Celsius în cuptorul preîncălzit. Lăsați budinca să se răcească înainte de a răsturna tava (gemul trebuie să ajungă deasupra și să se prelingă peste budincă)

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca