Micul dejun
Tartină cu unt și lapte cu cicoare
Mai țineți minte cicoarea copilăriei? Eu nu voi uita niciodată senzația aceea plăcută pe care o aveam când stăteam cu mama în bucătărie, ea cu o ceașcă de cafea, eu cu cana mea cu cicoare cu lapte. Pentru o vreme, cicoarea a dispărut de pe piața românească, dar, din fericire, a reapărut în ultimii doi-trei ani. Ajută la concentrare pentru că stimulează sistemul nervos, însă nu aduce după sine dezavantajele cafelei.
Pentru rețeta aceasta am folosit cicoare instant (citiți eticheta de fiecare dată, ar trebui ca recipientul să conțină doar cicoare). Aveți nevoie de o jumătate de linguriță la 180 ml lapte dulce. Pentru îndulcire, 10 g miere. Pentru micul dejun complet:
35 g pâine
8 g unt
20 g gem
180 ml lapte
½ linguriță cicoare
10 g miere
Prânz
Supă de pește
Supa de pește nu e ciorbă de pește (îi spune și numele) pentru că nu-i acrită, nu e nici borș pescăresc, e doar o supă clară care conține pește fără oase și legume. E o modalitate prin care-i puteți obișnui pe cei mici cu gustul peștelui, mai puțin intens decât în cazul altor preparate cu pește (se știe că nu toți copiii agreează peștele, dar în același timp se știe că-i bun pentru sănătate și important pentru o dezvoltare frumoasă).
Pentru patru porții aveți nevoie de:
200 g macrou file sau cod
300 g morcov
100 g țelină
100 g praz
frunze de țelină
frunze de pătrunjel
3 g piper boabe
3 g sare mare
Legumele și piperul se pun la fiert (și frunzele de țelină, cele de pătrunjel ajung în supă la final). După ce au fiert legumele se pune peștele tăiat în bucăți nu foarte mici. Se lasă la foc mic 10-12 minute, suficient pentru ca bucățile de pește să se pătrundă. Sarea se pune la final.
Pulpe de pui cu cartofi
Sunt oameni care susțin că asocierea dintre carne și cartofi e nocivă. S-ar putea să fie, atunci când ai un colăcel în jurul taliei și vrei să scapi de el. E cel puțin la fel de nociv (dacă nu mai nociv) să le impui copiilor o dietă disociată. Ei n-au nevoie de dietele adulților și dacă au nevoie de dietă, acesta trebuie să fie prescrisă de un specialist în urma unui consult, nu interpretată dintr-o carte, oricine ar fi scris cartea aceea. Această introducere e necesară pentru că urmează o rețetă de pui cu cartofi copți (iar meniul acesta mai cuprinde și alte rețete, puține, e drept, în care carnea și cartofii se întâlnesc în aceeași farfurie, într-o formă sau alta).
Pentru o porție aveți nevoie de:
120 g pulpă de pui fără os, fără piele
100 g cartofi
5 g frunze de pătrunjel
1 g sare
5 ml ulei de măsline
Pentru sos:
50 g iaurt
1 g sare
10 ml ulei de măsline
5 g frunze de pătrunjel
Cartofii se fierb pe jumătate apoi se taie în sferturi. Se presară peste ei sare și pătrunjel tocat. Se stropesc cu puțin ulei de măsline apoi se pun în cuptor, pe foaie de copt. Se țin în cuptorul încins la 180 grade Celsius pentru 25-30 de minute.
Pulpele beneficiază de același tratament (mai puțin partea cu fierberea). Între timp puteți face sosul, amestecând iaurtul cu uleiul de măsline, frunzele de pătrunjel tocate și sarea.
Jeleu de portocale
Jeleul e un desert ușor de tot. Ușor de făcut, ușor de mâncat, ușor de digerat și poate fi chiar distractiv dacă găsești lângă el povestea potrivită. Poate fi făcut din aproape orice fruct, cu mici excepții (ananasul e una dintre ele, conține o enzimă care distruge agentul de gelifiere).
Pentru 10 porții de jeleu de portocale aveți nevoie de:
600 ml suc natural de portocale, dacă e posibil, proaspăt stors
60 gr zahăr brun
4 foi de gelatină sau 2 plicuri de gelatină măcinată (dacă folosiți plicuri, căutați mărci care nu utilizează coloranți)
½ păstaie de vanilie
De aici e simplu, urmați instrucțiunile de pe ambalajul agentului de gelifiere. În principiu, dacă folosiți foi, trebuie să le dizolvați în apă rece apoi să puneți pe foc sucul în care ați dizolvat zahărul și ați amestecat semințele din păstaia de vanilie. Adăugați gelatina dizolvată când s-a încălzit sucul. Aici vine singura parte în care-i nevoie de atenție și de un termometru, pentru că dacă temperatura sucului depășește 60 de grade Celsius, gelatina se distruge. Luați vasul de pe foc și lăsați-l la răcoare până se solidifică jeleul care e apoi ușor de porționat.
Puteți să-l îmbogățiți cu coajă de portocală confiată care se obține ușor: coaja de portocală tăiată-n baghete fine se pune pe foc cu două linguri de zahăr și o cană de apă. Se lasă acolo până dispare toată apa, respectiv siropul din vasul în care se află.
Gustare
Iaurt strecurat (simplu) cu miere și nuci
Iaurtul cu nuci și miere e un desert rustic grecesc dar poate fi la fel de bine un aperitiv sau o gustare între mese. E hrănitor și sănătos, aduce un aport benefic de lipide (care-s grăsimi, de care are nevoie inclusiv creierul pentru dezvoltarea armonioasă) și glucide. Pentru o porție aveți nevoie de:
100 g iaurt (pe care-l lăsați la strecurat într-o strecurătoare fină pentru un sfert de oră)
8 g miez de nucă zdrobit
10 g miere
Tot ce trebuie să faceți e să turnați mierea peste iaurtul strecurat și să presărați pe deasupra miezul de nucă. E atât de simplu!