Mic dejun
Frigănele la cuptor
Frigănelele sunt preferate de mulți copii însă în mod tradițional sunt făcute prin prăjire în ulei sau unt, lucru care, s-a demonstrat, nu-i tocmai benefic. Din fericire, există metode alternative destul de bune și de sănătoase și nu e cazul să renunțăm la lucrurile care ne plac. Una dintre aceste metode e coacerea frigănelelor în cuptor, pe foaie de copt.
Pentru 3 porții aveți nevoie de:
1 ou
120 g pâine
20 ml lapte
1 priză sare (adică atâta cât poți prinde între trei degete)
Bateți oul cu laptele și sarea, treceți pâinea prin ou apoi puneți-o pe foaie de copt, într-o tavă. E important să încingeți bine cuptorul înainte de a pune tava în el. Frigănelele sunt gata în cinci minute. Însoțiți fiecare porție de 150 ml de lapte rece.
Ciorbă de legume
Cât de greu poate fi să faci o ciorbă de legume sănătoasă? Vă spun, e mai ușor decât să faci o ciorbă de legume nesănătoasă, pe care o începi călind legumele în ulei sau alte grăsimi, așa cum se întâmplă în multe situații, lucru care poate aduce unele avantaje la capitolul gust dar care pe de altă parte sporește inutil aportul caloric al mâncării și, pentru că de multe ori ceapa nu scapă nearsă, poate duce la tulburări gastrice. De aceea e mai bine să alegem calea sigură.
Pentru 6 porții de ciorbă de legume ușoară aveți nevoie de:
300 g morcovi
100 g cartofi
100 g ceapă
20 g usturoi
100 g mazăre
200 g fasole fiartă
100 g telină
2 linguri suc de lămâie pentru acrit
Sare
Câteva boabe de piper
Spălați și curățați legumele, tăieți-le în bucăți mici (mai puțin mazărea) și puneți-le la fiert în 3 litri de apă împreună cu boabele de piper. După ce au fiert toate legumele puneți fasolea fiartă, zeama de lămîie și sarea. Mai lăsați să fiarbă două minute, puneți o mână de frunze de pătrunjel în oală și stingeți focul. Vă asigur că obțineți o ciorbă de legume aromată, proaspătă și foarte ușoară.
Pui fript cu bănuți din cartofi
Puiul fript pe care vi-l arăt aici e de fapt un pui copt dar sună bine „pui fript”.
Pentru 10 porții aveți nevoie de:
1,5 kg pui (fie un pui întreg fie pulpe cu os)
800 g cartofi cu coajă
3 g rozmarin uscat
1 priză sare
20 ml ulei de măsline
3-4 rămurele de cimbru proaspăt
1 lămâie
Stoarceți zeamă de lămâie peste pui, presărați rozmarinul și sarea peste acesta și împănați-l cu rămurelele de cimbru. Puneți puiul pe o foaie de copt, într-o tavă. Dați tava la cuptor pentru o oră. Cuptorul trebuie să fie încins la 200 de grade Celsius înainte de a pune tava în el apoi temepratura trebuie redusă la 180 de grade. Procedați la fel și în cazul în care folosiți pulpe. Spălați bine cartofii și tăiați-i în rondele subțiri. Puneți rondelele pe foaie de copt în tavă, stropiți-le cu ulei de măsline și presărați peste ele rozmarin. Dați tava cu bănuții din cartofi la cuptor pentru un sfert de oră la 180 de grade Ceslius.
Clătite cu gem
Clătitele pot fi mic dejun, gustare, desert ori parte a unei mese de prânz, în funcție de umplutura lor. Cele pe care vi le arăt aici sunt un desert, fiind umplute cu gem.
Pentru 10 porții aveți nevoie de:
200 g făină
20 g zahăr
120 ml lapte
20 ml ulei
200 ml apă minerală carbogazoasă
1 ou
200 g gem
¼ păstaie de vanilie
Făina, laptele, oul, apa minerală, uleiul, zahărul și semințele din păstaia de vanilie se amestecă într-un vas. Se ia amestec cu un polonic și se coc clătitele într-o tigaie pentru clătite, antiaderentă. Pentru că ați pus ulei în aluat, nu mai e nevoie să puneți ulei în tigaie. După ce ați copt clătitele, ungeți-le cu gem și rulați-le.
E:\voata la gradi\saptamana 4\joi\clatita cu gem
Gustare
Clătite cu brânză de vaci
Clătitele pot fi mic dejun, gustare, desert ori parte a unei mese de prânz, în funcție de umplutura lor. Cele pe care vi le arăt aici sunt umplute cu brânză de vaci și pot fi la fel de bine desert ori gustare.
Pentru 10 porții aveți nevoie de:
200 g făină
20 g zahăr
120 ml lapte
20 ml ulei
200 ml apă minerală carbogazoasă
1 ou
250 g brânză de vaci
30 g miere
1 linguriță coajă de lămâie rasă
¼ păstaie de vanilie
Făina, laptele, oul, apa minerală, uleiul, zahărul și semințele din păstaia de vanilie se amestecă într-un vas. Se ia amestec cu un polonic și se coc clătitele într-o tigaie pentru clătite, antiaderentă. Pentru că ați pus ulei în aluat, nu mai e nevoie să puneți ulei în tigaie. Pentru umplutură amestecați bine brânza cu mierea și coaja de lămâie. Puteți folosi un mixer pentru o consistență mai aerată. Umpleți clătitele cu brânza și rulați-le.