Luni, saptamana 1

Micul dejun

Griş cu lapte şi miere

Ingrediente pentru 7 porții:

1 l lapte slab

250 g griș

80 g miere

4 g scorțișoară măcinată

E probabil cea mai simplă rețetă de mic dejun cu care ne-au obișnuit mamele și bunicile noastre în copilărie. Copiii mai mari primeau în loc de scorțișoară puțină cacao pudrată peste griș sau cacao amestecată cu scorțișoară. Copiii mai mici se bucurau doar de scorțișoară și miere (unele persoane sunt alergice la scorțișoară, e bine să se țină cont de acest lucru). Modul de preparare e de asemenea foarte simplu (e bine să folosiți o oală/cratiță cu pereți subțiri, merge mai repede): puneți laptele pe foc și când începe să fiarbă puneți grișul, cernut printr-o sită, să nu se formeze cocoloașe. Amestecați constant patru – cinci minute, luați oala de pe foc și amestecați mierea în compoziție. Lăsați să se răcească puțin (chiar și după ce puneți grișul în farfurii) și presărați scorțișoara măcinată.  Decorați cu frunze de mentă, vor da prospețime grișului.


Prânz

Supă de legume cu găluşcuțe

Ingrediente pentru 10 porții:

100 g ceapă

50 g pătrunjel rădăcină

200 g morcov

100 g țelină

100 g gulie

200 g roșii

Pentru găluște:

90 g făină albă

2 ouă mici

10 g pătrunjel frunze

10 ml ulei de măsline

2 linguri de apă dacă e cazul (adică dacă făina o cere)

Legumele spălate și curățate se pun la fiert în 4 litri de apă. Se lasă să fiarbă până se pătrund, în clocote mici. Sarea (nu am pus gramaj pentru că sarea poate fi mai concentrată sau mai puțin concentrată și gustul bucătarului e pur subiectiv) se pune la urmă, doar pentru a accentua gustul cupei, nu pentru a-i da acesteia gust sărat.

Găluștele se fac amestecând făina, ouăle, uleiul și pătrunjelul tocat mărunt, cu o furculiță. Din bolul cu compoziție se rup bucăți mici cu o lingură, direct în oala în care fierbe apa cu puțină sare. Se fierb până se ridică la suprafață și încă un minut după aceea, apoi se pun în supă. Frunzele de pătrunjel în supa caldă sunt un adaos binevenit de aromă și vitamina C.


Măr copt

Mărul copt poate fi în egală măsură desert sau gustare. Unele soiuri de mere sunt suficient de dulci pentru a nu mai necesita adaos de miere, însă majoritatea sunt acrișoare și din acest motiv au nevoie de o ușoară îndulcire.

Pentru o porție e nevoie de:

1 măr mic (120-130 g),

10 g miere

0,5 g scorțișoară (o pișcătură) măcinată

Mărul, spălat bine, se lasă cu coaja intactă. În zona codiței se decupează un capac cu secțiune conică și se scot semințele și alveolele tari în care stau acestea. În spațiul rezultat se pun mierea și scorțișoara. Mărul se pune la cuptor pe hârtie de copt. O jumătate de oră la 10 de grade Celsius înmoaie orice măr. Desigur, e mult mai economic să pregătești mai multe mere în felul acesta și de aceea vă recomad să pregătiți acest desert pentru toată familia atunci când gătiți acasă. Pe lângă că-i gustos și sănătos, toată casa va mirosi frumos, amintind de Crăciun.


Gustare

Mălai dulce

Ingrediente: mălai, făină albă, gris, iaurt, miere, zahăr, vanilie, oua, visine, lapte dulce

Mălaiul dulce e un desert rustic și e una dintre moștenirile gastronomiei tradiționale care merită să rămână în rețetarele casnice, mai ales că poate fi adaptată foarte ușor la gustuile noastre de azi. E un desert ușor de făcut, deloc sofisticat și merge foarte bine și la micul dejun alături de o cană de ceai sau o cană de lapte.

Pentru 12 porții:

130 g făină albă

130 g făină de porumb grisată

130 g griș din grâu

130 g zahăr

3 ouă medii

130 g iaurt slab

200 ml lapte

½  păstaie de vanilie

1 linguriță bicarbonat de sodiu, stins cu zeamă de lămâie

50 gr visine proaspete sau din compot (opţional)

coajă de lămâie

Gălebnușurile și zahărul se freacă împreună până se obține o spumă albicioasă. Albușurile se bat spumă cu o pișcătură de sare. Făina, grișul și mălaiul se amestecă bine într-un vas, se adaugă spuma de gălbenușuri și zahăr, coaja unei lămâi dată prin răzătoarea mică, iaurtul, laptele și bicarbonatul stins. Se amestecă bine, apoi se încorporează în compoziție spuma din albușuri. Se adaugă la urmă vișinele și semințele din păstaia de vanilie. Se toarnă compoziția într-o tavă pentru chec și se dă la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius. Se verifică cu o scobitoare și dacă e cazul se mai lasă câteva minute până se coace (dacă scobitoarea iese curată din prăjitură, e semn că s-a copt).

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca