Marti, saptamana 1

Micul dejun

Tartină cu unt, gem (pâine integrală)

Ingrediente: lapte, pâine integrală, unt, gem, lapte

Tartinele sunt simple felii de pâine, dar așa simple cum sunt, pot fi prezentate în forme atractive (există forme din tablă, ca acelea pentru prăjituri, cu care pot fi tăiate feliile de pâine), care să le mențină atenția celor mici. Cercuri, pătrate, siluete animale, steluțe, brăduți - toate pot face parte din micul dejun și pot transforma o tartină banală într-una interesantă. Cât despre resturile de pâine rămase, dacă le uscați aveți crutoane pentru supele cremă sau pesmet pentru alte mâncăruri.

Pentru o porție aveți nevoie de:

30 g pâine

10 g unt

8 g gem

200 ml lapte

   

Prânz

Supă cremă de legume cu semințe de dovleac

Ingrediente: ceapă, morcovi, ţelină, roşii, pătrunjel rădăcină, seminte de dovleac, smântână dulce

Supele cremă sunt ușor de plăcut dar datorită aspectului lor ușor sofisticat par foarte complicate. Nu-s. Sunt în schimb ușor de mâncat și pot fi decorate frumos. O supă cremă de legume poate conține în principiu orice legume, de la morcovi la fasole ori castraveți (da, poate pare ciudat dar există). Cea pe care v-o propun acum conține (pentru opt porții):

100 g ceapă

200 g morcov

100 g telină

200 g rosii pasate

50 g patrunjel (radacină)

100 ml smântână dulce pentru gătit, versiunea mai slabă

40 g semințe de dovleac crude

Legumele se spală, se curăță și se pun la fiert, tăiate -n bucăți mici pentru a scurta timpul de fierbere. Pentru că supa conține țelină, care are un gust ușor sărat, nu e necesară sarea și pentru că la urmă, adică după ce au fiert legumele, s-au răcit ușor și au fost pasate cu blenderul în supa în care au fiert (3 litri de apă se folosesc la fierbere, o parte se va evapora, desigur) se adaugă smântâna dulce, nu sunt necesare alte grăsimi. Adaosul de semințe de dovleac are mai multe roluri. Pe de o parte arată bine, pe de altă parte semițele ușor crocante sunt o surpriză plăcută când mănânci și nu în cele din urmă uleiul de dovleac conținut de acestea este vermifug. Frunzele de pătrunjel puse la final îmbogățesc gustul supei și sunt binevenite.

    

Pulpe de pui cu sfeclă la cuptor

Ingrediente: pulpe de pui, sfeclă, chimen, sare, pătrunjel verde

Sfecla e bogată în fier iar noi știm că lipsa fierului din organism duce la anemie. Pentru că sfecla e o bună sursă de fier, e bine să fie consumată periodic, sub formă de salate sau ca garnitură pentru fripturi, situație în care înlocuiește cu succes cartofii. Pentru o porție de pulpe de pui cu sfeclă e nevoie de:

100 g sfeclă fiartă și curățată de coajă

100 g pulpă dezosată, fără piele

5 ml ulei

100 ml supă de pui sau apă

Pentru condimentare:

0,5 g sare grunjoasă

1 g piper boabe (amestec)

0,5 g semințe chimen

Pulpele crude și sfecla fiartă se pun împreună într-o tavă și se stropesc cu ulei. Se presară peste ele amestecul de condimente și se pune supa în tavă. Se pune tava-n cuptorul încins la 180 grade Celsius și se lasă acolo pentru 35 de minute.

    

Iaurt cu piure de fructe

Iaurturile cu fructe le plac copiilor. Din păcate, iaurturile cu fructe din comerț conțin multe alte lucruri pe lângă iaurt și fructe. Din fericire, oricine poate face un iaurt cu fructe decent, gustos și fără adaosuri inutile. Rețeta aceasta folosește laptele condensat și îndulcit (conține doar lapte și zahăr) pentru a îndulci iaurtul însă în lipsa lui se poate folosi mierea.

Pentru o porție aveți nevoie de:

50 g iaurt (dacă are prea mult zer puteți să-l puneți la strecurat într-o sită fină pentru 10 minute)

25 g vișine fără sâmburi, dacă e posibil proaspete

20 ml lapte condensat îndulcit (alternativ, 15 g miere)

Fructele se pasează cu blenderul și se amestecă apoi cu iaurtul și laptele condensat. O frunză de mentă e un adaos plăcut atât vizual cât și din punct de vedere al gustului.

     

Mandarina

Știm cu toții care sunt beneficiile consumului de fructe proaspete (aport de vitamine și de sănătate în primul rând) așa că nu o să le reiau aici. O să vă prezint însă o metodă prin care-i puteți stimula pe cei mici să folosească lingurița și în același timp să mănânce mai ușor, fără a se murdări pe mânuțe (iar dacă o fac oricum, așa-s copiii, cred că știți).

Mandarina (metoda funcționează și pentru portocale ori alte fructe de felul acesta) spălată bine se taie în două pe la ecuator, adică transversal. Cu ajutorul unui cuțit se desfac alveolele care adăpostesc pulpa fructului și care sunt lipite între ele. Apoi se desprind de coajă și se obține astfel un bol din coaja fructului umplut cu pulpa fructului, pulpă care e apoi ușor de mâncat cu lingurița.

   

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca