Marti

Micul dejun

Chec cu visine

Checul cu vișine – amintiri de iarnă, când mama făcea prăjitura asta cu vișine puse la păstrare încă de vara. Vara nu mâncam atât de multe deserturi, mâncam în schimb multe fructe (merele de vară erau preferatele noastre), ceea ce vă dorim și vouă. Am făcut acest chec reducând cantitățile de ulei și de zahâr până la cea mai de jos limită de jos și am constatat că e bun, de aceea pot să-l recoamand călduros. Pentru 12 porții aveți nevoie de:

300g făină

5 ouă mici sau 3 ouă mari

100 g zahăr

100 ml ulei

1 linguriță bicarbonat de sodiu stinsă cu zeamă de lămâie

½ baton de vanilie

Coaja unei lămâi, dată prin răzătoare

100 gr vișine proaspete sau 60 gr vișine din compot

 

Beteți gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr și cu uleiul și albușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr. Cerneți făina peste spuma din gălbenușuri , adăugați spuma din albușuri, coaja de lămâie, semințele din păstaia de vanilie, bicarbonatul stins. Turnați compoziția într-o tavă pentru chec, tăvăliți vișinele prin făină(lucrul acesta le va împiedica să-și facă drum spre fundul tăvii) și presărați-le în tavă, peste compoziție. Coaceți checul 40 de minute în cuptorul încins la 200 de grade Celsius înainte dar în care reduceți temperatura la 180 de grade după ce ați pus checul în el. Checul e gata după ce trece testul scobitorii (adică înfigeți o scobitoare în el și dacă o scoateți curată, checul e copt).

Vezi rețeta Chec cu vișine. Înlocuiește vișinele cu 50 g stafide rehidratate în apă călduță și 50 g miez de nucă zdrobit ori măcinat mare.

 

 

Prânz

Supă cremă de mazăre

Mazărea e un aliment subestimat la noi. Nu-i o statistică, e o părere bazată pe puținele feluri de mâncare cu mazăre pe care le vezi în restaurante și pe și mai puținele feluri tradiționale cu mazăre pe care le poți oferi unui străin care vine în vizită de peste mări ori măcar de peste țări. Supa cremă de mazăre nu e tradițională dar poate fi o opțiune bună. Pentru 6 porții ai nevoie de:

500 g mazăre (care poate fi proaspătă dacă-i sezon ori congelată, pe care eu unul o prefer celei din conservă, care mi se pare mult prea fiartă)

100 g ceapă

1 lingură fruze de pătrunjel tocate

1 vf linguriță cimbru uscat

10 ml ulei de măsline extravirgin

100 ml smântână dulce

1 vf cuțit sare

Ceapa se pune la fiert (dacă mazărea e crudă, pot fi puse lafiert împreună, dacă nu, mazărea se adaugă abia după ce a fiert ceapa) într-o oală cu 3 litri de apă. După ce a fiert ceapa, se adaugă mazărea și cimbrul și se lasă să fiarbă trei-patru minute. Se mixează supa cu un blender, adăugând smântâna dulce, sarea și pătrunjelul.

 

Cârnați proaspeți cu amestec de porc și vită

Cârnații proaspeți sunt un subiect delicat, de fapt, mezelurile sunt un subiect delicat în zilele noastre. Nu-s în categoria „cel mai bun prieten al omului”, și mă refer aici mai cu seamă la cele produse pe scară industrială. Totuși, dacă optezi pentru producători mici, locali, cu care poți să stai de vorbă și să negociezi, poți căpăta anumite lucruri care să corespundă cerințelor. Au apărut în ultima vreme producători care înțeleg importanța calității produselor și care înțeleg că trebuie să îți asculți clienții dacă vrei să rămâi pe piață. Pentru rețeta aceasta de exemplu, puteți să-i cereți măcelarului să prepare cârnați cu conținut redus de carne de porc, cu conținut redus de grăsime, cu un conținut mai mare de carne de vită și cu condimente exclusiv naturale. Pentru o porție aveți nevoie de:

110 g cârnat proaspăt

30 g salată de sfeclă roșie (sfeclă roșie fiartă, ulei, chimen, zeamă de lămâie)

100 g cartofi

10 g unt sărat

30 ml lapte cald

Pătrunjel verde

Cârnații se pun pe foaie de copt, în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Se țin acolo 25 de minute. Cartofii fierți în apă cu puțină sare, amestecați cu laptele cald și untul topit se mixează cu un blender, la turație mare. Mâncarea se garnisește cu pătrunjel verde.

 

Iaurt strecurat cu fructe confiate

Pentru fiecare porție aveți nevoie de:

80 g iaurt

20 g fructe confiate

2-3 frunze de mentă

Lăsați iaurtul la strecurat într-o strecurătoare fină, 20-30 de minute. Puneți-l într-un vas și adăugați fructele confiate mărunțite și frunzele de mentă.

 

Gustare

Clătite cu măr

Fiecare porție conține o clătită (vezi rețeta de clătite pentru modul de preparare) ți 60 g sos de măr. Pentru a obține sosul aveți nevoie de :

100 g măr ras

10 g zahăr

1 vf de cuțit scorțișoară

Puneți-le în aceeași tigaie, pe foc mic, timp de un sfert de oră sau până dispare tot sucul lăsat de mere. Lăsați sosul să se răcească înainte de a umple clătitele.

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca