Miercuri, saptamana 1

Micul dejun

Ou fiert tare și tartină cu unt aromat

Ingrediente ou, lămâie, ceai, pâine, unt, pătrunjel verde

Untul e important în alimentație însă trebuie să fie consumat cu moderație pentru ca beneficiile pe care le aduce să nu se transforme în neajunsuri. Poate fi aromat cu ajutorul plantelor aromatice (pătrunjel, busuioc, cimbru), lucru care pe de o parte îi pune în evidență gustul și-l face mai interesant și pe de altă parte reduce cantitatea consumată. E valabil și în cazul de față. Pentru o porție din acest mic dejun hrănitor și complex aveți nevoie de:

½ ou fiert tare

30 g pâine prăjită

5 g unt moale

3 g frunze de pătrunjel tocate mărunt

În ceea ce privește ceaiul, există o multitudine de opțiuni. Una ar fi utilizarea teiului și a mentei, infuzate în apă fierbinte alături de un baton de scorțișoară. Pentru îndulcire, miere sau zahăr brun.

 

Prânz

Supă de carne cu fasole și paste

Rețeta aceasta are originea într-o rețetă clasică italiană, supa minestrone, o supă hrănitoare cu care mamele și bunicile din Italia își tratează familiile destul de des. Pentru 10 porții aveți nevoie de:

1 kg carne de vită (poate fi și puțin os aici, ajută)

500g fasole fiartă

250 g morcov

200 g ceapă verde

200 g țelină

150 g pâine neagră (atenție la pâinea cumpărată, multe tipuri de pâine conțin aditivi și coloranți)

300 g macaroane

50 g brânză rasă

3 g piper boabe

5-6 g sare dură

Fierbeți carnea în 6-7 litri de apă (o puneți cât e apa rece), vă va rămâne la urmă o cantitate de supă (aprox 2 litri) pe care o puteți păstra la frigider și pe care o puteți folosi la sosuri, alte supe, supe cremă. După ce s-a fiert carnea adăugați legumele spălate și tăiate-n bucăți mici dar nu foarte mici. Odată legumele fierte, puneți și fasolea fiartă și pastele. Supa este gata când s-au fiert pastele. Tradițional se mănâncă cu crutoane de pâine neagră, cu carne care a fiert în supă și cu puțină brânză rasă pe deasupra. Fiind o supă consistentă, porțiile nu trebuie să fie foarte mari iar felul doi poate fi mai lejer.

 

Compot de fructe

Mama ne făcea mereu compoturi proaspete din fructe când eram copii. Avea în cămară și compoturi puse peste iarnă, dar cele proaspete ne plăceau foarte mult și merele se găseau din belșug. Zahăr nu se prea găsea, și cu atât mai puțin zahărul brun, dar cu câteva frunze de mentă și puțină scorțișoară, compoturile ieșeau atât de aromate încât nu mai simțeam nevoia ca ele să fie foarte dulci. Pentru opt porții de compot de mere aveți nevoie de:

800 g mere

80 g zahăr brun

1 portocală

1 baton de scorțișoară

Spălați merele, tăiați-le în opt și îndepărtați alveolele cu sâmburi cu tot, dar nu curățați merele de coajă. Puneți-le la fiert în trei litri de apă împreună cu scorțișoara, zahărul și pulpa portocalei. Lăsați să fiarbă 10-12 minute apoi lăsați compotul să se răcească puțin înainte de a-l da copiilor.

 

Gustăre

Biscuiți făcuți în bucătăria proprie

Biscuiții de casă sunt altfel decât cei din comerț. În primul rând, poți să controlezi ce și cât pui în ei. Apoi, toată casa miroase frumos atunci când îi coci. În al treilea rând, poți să-i faci cât de mari, fragezi, aromați, pufoși, denși, umpluți sau goi vrei tu. O să vă dau acum o rețetă simplă care poate fi modificată din mers și făcută să arate ca nouă de la o tavă la alta.

Pentru 18 porții aveți nevoie de:

4 ouă

100 g zahăr

100 ml ulei

400 g făină

1 linguriță de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie

Bateți gălbenușurile cu zahărul și albușurile cu o pișcătură de sare până devin spumă. Amestecați spuma de gălbenuș cu făina și uleiul, adăugați bicarbonatul stins și spuma de albuș. Omogenizați apoi luați cu lingurița din pasta obținută și așezați compoziția în tavă, pe o foaie de copt. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade Celsius. Biscuiții se coc în cel mult un sfert de oră.

Pentru varianta de biscuiți cu stafide puneți stafide înmuiate (3-4 stafide) pe fiecare biscuite, în tavă.

Pentru varianta de biscuiți cu piure de măr, curățați o jumătate de kilogram de mere (îndepărtați sâmburii și coaja) și pasați-le cu un blender împreună cu 60 de grame de zahăr brun. Alăturați fiecărui biscuit câte o lingură de piure de mere.

 

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca