Vineri, saptamana 1

Micul dejun

Cereale cu suc de portocale  

Cerealele integrale, cele mai simple cu putință, asigură un început de zi bun. E greu să mănânci cereale goale și de aceea ele sunt combinate de obicei cu iaurt, lapte slab sau sucuri de fructe. Pentru acest mic dejun aveți nevoie de:

50 g cereale integrale

150 ml suc natural de portocale

  

Prânz

Supă de chimen cu crutoane și brânză rasă

Supa de chimen era în copilărie „mâncare de regim”. Poate pentru că are efecte benefice asupra aparatului digestiv, ori, poate, pentru că la atât se limita fantezia celor care făceau meniurile în spitale la secțiile de pediatrie. Oricum ar fi fost, supa de chimen nu era rea și nu e nici acum. Pentru 5 porții aveți nevoie de:

5 g chimen

20 g unt

2 l apă

150 g pătrunjel rădăcină

100 g țelină

100 g ceapă

30 g brânză rasă

60 g crutoane

Legumele se pun la fiert pentru a obține o supă. Chimenul și untul se pun împreună într-o tigaie/cratiță pe foc, pentru ca, prin încălzire, chimenul să-și elibereze aroma. Sigur, chimenul poate fi încălzit și singur dar cantitatea mică de unt folosită e suficientă pentru a da savoare supei care se strecoară direct peste chimenul încălzit (chiar rumenit ușor, pe foc mic). Se lasă să dea un clocot apoi se pun în supă crutoanele, câteva semințe de chimen, frunze proaspete de pătrunjel și brânza rasă. Știu că majoritatea rețetelor tradiționale de supă de chimen prevăd și un rântaș pe undeva, dar am stabilit deja că nu avem nevoie de rântașuri pentru a crește frumos și sănătos.

      

Limbă de vită cu morcovi copți

Limba de vită e o carne ieftină dar consistentă, nu pierzi mare lucru din ea la gătire și are marele avantaj că e foarte gustoasă. E adevărat că durează puțin până fierbe corespunzător, dar merită și, în plus, nu spune nimeni că trebuie să stai lângă oală până fierbe. De fiecare dată când gătesc limbă, o fierb două ore în apă cu o lingură de oțet, o linguriță de piper boabe, poate foi de dafin, ceapă, țelină, morcovi și puțină sare. O curăț apoi de pieliță și e gata să devină mâncare. Iată de ce aveți nevoie pentru 5 porții:

500 g limbă de vită, fiartă și curățată

100 g ceapă

100g țelină

100 g pătrunjel rădăcină

500 g morcovi

Pentru sos: 250 ml smântână dulce

0,5 g nucșoară

2 g sare

15 ml ulei de măsline

Limba se fierbe cum vă spuneam mai sus, morcovii se curăță și ei și se fierb pe jumătate apoi se pun pe foaie de copt, se stropesc cu puțin ulei de măsline și se dau la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade Celsius.

Limba se taie în felii groase de o jumătate de centimetru, se rumenește cu puțin ulei de măsline apoi se acoperă cu smântâna dulce în care ați pus nucșoara măcinată și sarea. Se lasă pe foc mic trei-patru minute, să scadă sosul apoi se pune pe farfurie împreună cu morcovii copți și câteva frunze de pătrunjel.

      

Chec cu vișine

Checul cu vișine – amintiri de iarnă, când mama făcea prăjitura asta cu vișine puse la păstrare încă de vara. Vara nu mâncam atât de multe deserturi, mâncam în schimb multe fructe (merele de vară erau preferatele noastre), ceea ce vă dorim și vouă. Am făcut acest chec reducând cantitățile de ulei și de zahăr până la cea mai de jos limită de jos și am constatat că e bun, de aceea pot să-l recomand călduros. Pentru 12 porții aveți nevoie de:

300g făină

5 ouă mici sau 3 ouă mari

100 g zahăr

100 ml ulei

1 linguriță bicarbonat de sodiu stinsă cu zeamă de lămâie

½ baton de vanilie

Coaja unei lămâi, dată prin răzătoare

100 gr vișine proaspete sau 60 gr vișine din compot

Bateți gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr și cu uleiul și albușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr. Cerneți făina peste spuma din gălbenușuri, adăugați spuma din albușuri, coaja de lămâie, semințele din păstaia de vanilie, bicarbonatul stins. Turnați compoziția într-o tavă pentru chec, tăvăliți vișinele prin făină(lucrul acesta le va împiedica să-și facă drum spre fundul tăvii) și presărați-le în tavă, peste compoziție. Coaceți checul 40 de minute în cuptorul încins la 200 de grade Celsius înainte dar în care reduceți temperatura la 180 de grade după ce ați pus checul în el. Checul e gata după ce trece testul scobitorii (adică înfigeți o scobitoare în el și dacă o scoateți curată, checul e copt).

          

Gustare

Măr

Email facebook yahoo twitter LinkedIn
2011 - Primaria Cluj-Napoca